Consiliul Concurenței analizează preluarea Pelican, investitor care a eșuat cu spitalul de 50 de milioane de euro din Cluj

Consiliul Concurenței analizează preluarea Pelican, investitor care a eșuat cu spitalul de 50 de milioane de euro din Cluj

Operațiunea de preluare a companiilor grupului Pelican, care voia să ridice un spital de 50 de milioane de euro la Cluj, este analizată de Consiliul Concurenței din România (CCR).

Prin această tranzacție ABC Medicover Holdings preia companiile din grupul Pelican, respectiv Pelican Impex, Pelican Servicii, Diagnostica, Via Sana, Farmacia Vitamina și Optica Pelican. ABC Medicover face parte din grupul cu același nume care furnizează servicii de asistență medicală și de diagnosticare în țări din Europa Centrală și de Est, inclusiv în România.

Grupul Pelican desfășoară activități de asistență medicală specializată, activități de servicii suport combinate și comerț cu amănuntul al produselor farmaceutice în magazine specializate. Printre activitățile desfășurate se numără și producția de dispozitive, aparate și instrumente medicale și stomatologice.

În conformitate cu prevederile legii concurenţei, această operaţiune este o concentrare economică ce depăşeşte pragurile valorice prevăzute de lege, fiind supusă controlului CCR. Instituția va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.

Imobilul care trebuia să găzduiască cel mai mare spital privat din ţară, de pe Calea Turzii din Cluj-Napoca, a trecut în mâinile constructorului ungar Kesz, după ce acţionarii companiei Pelican Impex, care deţine deja un spital în Oradea, nu au mai mai putut finaliza proiectul anunţat ca o investiţie de 50 de milioane de euro.

Sucursala locală a grupului maghiar Kesz, constructor care are în portofoliu fabrici, hoteluri sau clădiri de birouri, a căutat investitori pentru a finanţa proiectul, însă a luat în calcul inclusiv transformarea imobilului într-o clădire de birouri. Pentru a finaliza construcția investitorul trebuia să aloce 10 milioane de euro.

Noul spital ar fi trebuit să funcţioneze ca spital universitar, fiind prima unitate spitalicească de acest tip din ţară. Primele probleme au apărut în 2012, când construcţia a fost întreruptă după finalizarea structurii clădirii. Lucrările au fost reluate după câteva luni, dar au fost oprite definitiv la în 2013, perioadă în care imobilul a fost aproape integral construit.

Comenteaza