Compensații bănești pentru cei cu păduri în zone protejate

Compensații bănești pentru cei cu păduri în zone protejate
Proprietarii de păduri situate în zonele protejate vor primi compensații în bani din partea statului, deoarece nu pot exploata lemnul de pe suprafețele pe care le dețin, a declarat duminică, ministrul Apelor și Pădurilor, Doina Pană.

"Sunt proprietari care au pădurile în arii naturale protejate. Ei nu au primit, până acum, nicio compensație pentru că nu aveau voie să exploateze nici măcar o surcică din propria pădure. Anul acesta am venit cu o hotărâre de guvern care oferă compensații, adică o contravaloare a cât ar fi putut exploata și valorifica", a spus Doina Pană, adăugând că banii vor fi achitați pe baza dosarelor depuse de proprietari la Garda Forestieră.

În context, ministrul Doina Pană a apreciat că, în condițiile în care 40% din pădurile României sunt situate în zona unor arii protejate, compensațiile ar trebui să fie asigurate de Uniunea Europeană.

Ministrul Apelor și Pădurilor a avut, în județul Hunedoara, întâlniri cu primarii și cetățenii din mai multe comune, prilej cu care a fost abordată și problema lemnului pentru foc.

Doina Pană a susținut că prin modificarea Codului Silvic, oamenii vor putea cumpăra, la un preț mai mic, patru milioane de metri cubi de lemn de foc, provenit din căzături, rărituri și igienizări efectuate în pădurile proprietate de stat.

Ea a explicat arătat că este pentru prima dată când se iau toate pădurile în pază, chiar dacă nu se cunoaște proprietarul, iar pentru suprafețe sub 30 de ha statul este cel care plătește paza.

La nivel național, necesarul de lemn de foc este de circa 21 milioane de metru cubi, diferența fiind asigurată din lemnul exploatat pe picior în urma licitațiilor efectuate în pădurile proprietate privată.

 

Comenteaza