Un bărbat a ajuns pe masa de operaţie după ce a fost sfâşiat de un urs. A scăpat cu viaţă deoarece era însoţit de câinele său

Un bărbat a ajuns pe masa de operaţie după ce a fost sfâşiat de un urs. A scăpat cu viaţă deoarece era însoţit de câinele său

Un bărbat de 53 din comuna Căpâlniţa, judeţul Harghita, a fost atacat duminică de un urs când a mers să verifice animalele pe care le are. Bărbatul era însoţit de câinele său, astfel că a reuşit să scape. 

Un bărbat de 53 de ani a fost operat duminică la spitalul din Miercurea Ciuc după ce a fost atacat de un urs într-o localitate din Harghita. Este al doilea atac din județ în ultimele 48 de ore.

Vineri, în schimb, un bărbat de 54 de ani a ajuns în stare gravă la spitalul din Miercurea Ciuc, după ce a fost atacat de un urs la ferma sa de lângă Cristuru Secuiesc. E a suferit multiple leziuni toracice, dar şi la nivelul capului şi feţei. Operația în cazul lui a durat șase ore.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, consideră că e nevoie de intervenții prompte pentru salvarea vieților omenești și spune că „soluțiile magice trâmbițate de unii agenți iresponsabili” - aluzie la unii activiști de mediu - nu apără omul de fiecare dată când un urs atacă.

„Vedem zi de zi cum crește aproape exponențial numărul de apeluri la Ro-Alert, este un fenomen care se generalizează și este nevoie de intervenție promptă, imediată, pentru a salva viețile omenești. (...) Este un fenomen extrem de periculos, sunt zeci, sute de cetățeni care se tem pentru viața lor, pentru viața copiilor și trebuie să existe o responsabilitate la nivel instituțional și statul trebuie să-și apere cetățenii în primul rând și după aceea, desigur, și animalele trebuie strict protejate”, a declarat Tanczos Barna, duminică seara, la Digi24.

Tanczos Barna  a declarat joi la Digi24 că ordonanța ar urma să fie aprobată în guvern în luna iulie. Principala modificare a legislației vizează introducerea unei proceduri imediate, aplicate în maximum 24 de ore de la sesizarea unei probleme cu urșii.

În câteva ore, la locul respectiv se va deplasa o echipă formată din jandarmi și vânători, care va interveni gradual, în funcție de situație: dacă e prima vizită a unui urs în localitate, se începe cu o alungare a animalului. Dacă se constată că se repetă vizitele, trebuie să se treacă la tranchilizare și relocare, iar dacă animalul devine periculos, atacă, e agresiv, atunci soluția va fi de „extragere” prin împușcare, a explicat Tanczos Barna. 

Comenteaza