Companiile americane au făcut afaceri anuale de 122 de milioane de euro la Cluj

Companiile americane au făcut afaceri anuale de 122 de milioane de euro la Cluj
Clujenii de la Softvision au fost preluați de americanii de la Cognizant
Companiile americane au făcut afaceri anuale de 122 de milioane de euro la Cluj
Companiile americane au făcut afaceri anuale de 122 de milioane de euro la Cluj
Companiile americane au făcut afaceri anuale de 122 de milioane de euro la Cluj

Afacerile anuale ale investitorilor din Statele Unite pe piața clujenă s-au ridicat la 122 de milioane de euro în 2017, cel mai important domeniu acoperit fiind industria informatică (IT). O treime din afacerile americane la nivel județean au fost realizate prin compania Softvision.

Potrivit datelor publicate la Ministerul Finanțelor Publice (MFP), dintre cele 1.700 de companii cu acționariat american, 930 au o pondere majoritară (de peste 50%). Din perspectivă teritorial-administrativă, cele mai multe preferă capitala, unde înregistrează afaceri de 1 miliard de euro (72% din total), urmată de județele Cluj (122 milioane; 8,6%) și Ilfov (65 milioane, 4,6 %).

Companiile controlate de americani au avut 144.000 de angajați în 2017, iar cheltuielile cu personalul s-au ridicat la 352 de milioane de euro, conform consultanților de la KeysFin. Când vine vorba de impozite plătite, luând în considerare valoarea impozitului pe profit, a cheltuielilor cu asigurările și protecția socială, precum și celelalte impozite, taxe și vărsăminte asimilate, contribuția lor la bugetul statului a fost de 90 de milioane de euro.

Industria IT ocupă locul 1 în topul celor mai profitabile investiții pentru companiile americane prezente în România, valoarea însumată a profitului net realizat de companii printre care se regăsesc giganți internaționali ca Microsoft, Stefanini, Amazon, Adobe fiind de 25,8 milioane de euro, potrivit analiștilor de la KeysFin. Profitul net reprezintă însă 7,5%, raportat la afacerile totale de 347 milioane de euro realizate în 2017 de companiile din sectorul IT&C, și 34% din profitul ompaniilor americane prezente pe plan local, de 76 milioane.

„Sectorul IT din România a avut o creștere fulminantă în ultimii ani, iar companiile americane, recunoscute la nivel mondial pentru capacitatea rapidă de a vedea oportunități de business, au contribuit din plin la acest succes. Începem să vedem rezultatele strategiei acestora de a-i coopta pe angajații români în proiecte de amploare, însă potențialul acestei industrii încă nu a fost atins, astfel că următorii ani vor mai aduce cu siguranță creșteri ale rentabilității investițiilor americane în România, în IT”  a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin.

Afacerile companiilor controlate direct, majoritar, de investitori din SUA, a fost de 1,4 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că industria IT însumează 30% din totalul investițiilor americane în România. Creșterea importanței sectorului IT poate fi corelată cu studiul calitativ recent realizat de AmCham în rândul membrilor săi, potrivit căruia investitorii americani consideră că realizează performanțe aici datorită infrastructurii digitale (52%) și a capitalului uman (50%).

Topul celor mai mari companii cu acționariat majoritar american, după afacerile din 2017, este alcătuit din Cargill Agricultură (490 de milioane de euro), MARS România (108 milioane) și Microsoft România (69 de milioane). Firmele americane cu afaceri în comerț domină topul în funcție de afacerile înregistrate pe plan local, comerțul reprezentând 50% din totalul cifrei de afaceri a companiilor controlate direct, majoritar de investitori din SUA (685 milioane de euro, 48,3% din total).

Profitul net al companiilor cu acționariat direct, majoritar american a fost de 76 de milioane de euro, topul cele mai profitabile sectoare fiind IT&C, comerț și activitățile profesionale care împreună au generat în 2017 profituri nete de aproape 50 de milioane de euro (65% din total). Potrivit metodologiei Băncii Naționale a României avem o creștere a investițiilor străine directe în România de 77% față de anul aderării la UE, la 75,9 miliarde de euro în 2017, și de 91% a sumelor din SUA, la 1,1 miliarde de euro în aceeași perioadă.

Conform Institutului Național de Statistică, SUA sunt a 13-lea țară, în funcție de valoarea exporturilor României, cu un avans de la aderare de 123% (mai mult de dublare), la 1,3 miliarde de euro în 2018. Importurile din SUA au crescut la 900 de milioane de euro în 2018. România a înregistrat în raport cu SUA un surplus comercial de 432 milioane de euro, în 2018, fiind al cincilea stat în topul țărilor cu care România înregistrează surplusuri comerciale, după Marea Britanie, Franța, Egipt și Norvegia.

În 2017, cifra de afaceri a companiilor locale, cu acționariat străin sau autohton, dar care au ca obiect de activitate IT-ul, a fost de 4,9 miliarde de euro, în ultimii 10 ani aceasta crescând cu aproape 150%, potrivit unui studiu derulat de KeysFin în decembrie 2018. În 2017 activau 106.000 angajați în IT în România, însă, chiar și această valoare nu acoperă nevoia de specialiști în domeniu, care este mult mai mare. Anual, de pe băncile universităților de profil ies 7.000 absolvenți, care nu reușesc însă să suplinească creșterile anuale ale companiilor din domeniu.

Topul orașelor în care angajații din IT își desfășoară activitatea sunt București, Iași și Cluj, asemănător și cu ierarhia orașelor în care activează companiile americane prezente pe piața din România (Microsoft și Stefanini la București, Amazon la Iași). Cea mai mare pondere a afacerilor americane din IT la Cluj s-au derulat prin compania Softvision - 42 de milioane de euro în 2017.

Companiile românești sunt încurajate să investească în America: recent, a avut loc o deplasare care a inclus antreprenori români, cu potențial să își deschidă birouri în SUA. Reprezentanți a 20 de companii locale, printre care nume ca Uipath, Zitec sau Tremend, au participat la întâlniri de business cu investitori americani.        

Analiza KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la MFP care au în structura acționariatului o participație americană directă, majoritară (peste 50%).  Cifrele sunt exprimate în euro, la cursul de la sfârșitul perioadei publicat de BNR, iar datele au fost extrase în iunie 2019.

Dacă includem și principalele companii americane prezente în România potrivit Ministerului Afacerilor Externe care investesc indirect (prin entități înregistrate în state terțe) sau prin sucursale, atunci afacerile ar crește cu 2,5 miliarde de euro. Ford România este controlată aproape 100% de o firmă înregistrată în Amsterdam.

Este cazul și altor companii precum Cameron România, Oracle, Smithfield România, IBM România, Pfizer România, UPC România, Timken România, Colgate-Palmolive România SRL, Lufkin Industries, Ernst & Young, Xerox România, Dell, Deloitte, General Electric, Lockheed Martin, Honeywell, acestea fiind controlate indirect de investitori americani prin diverse entități din Olanda, Luxemburg, Elveția, Grecia, UK, Cipru sau Bermude.

Russo a dat lovitura cu Softvision

Grupul Cognizant a dezvăluit de ce s-a orientat către achiziția Softvision, în cadrul unei tranzacții de 550 milioane dolari: datorită riscurilor geopolitice scăzute și a numărului mare de profesioniști în IT. Firma fondată la Cluj de antreprenorul Laurențiu Russo a fost preluată astfel de una dintre companiile din Fortune 500 cu cea mai rapidă creștere. Inițial, Russo și-a cedat toate părțile sociale către Softvision LLC, companie înregistrată în SUA. Anterior tranzacției cu Cognizant, Softvsion era deținută de fondul american Tower Arch Capital.

VEZI Americanii care au cumpărat Softvision, încântați de Cluj

Comenteaza