Cod roșu de scumpiri! Vom plăti mai mult pentru produsele agricole, după majorarea taxei pentru fermieri

Cod roșu de scumpiri! Vom plăti mai mult pentru produsele agricole, după majorarea taxei pentru fermieri
| Foto: fermieriromania.ro

Ministerul Agriculturii va majora cu 98% taxele pentru servicii, ceea ce va însemna automat scumpirea produselor agricole.

Potrivit unui ordin emis la începutul acestei luni, s-au stabilit noi tarife pentru efectuarea testelor şi controlului, certificării, înregistrării, supravegherii, monitorizării şi acreditării pentru producerea, prelucrarea sau comercializarea seminţelor şi a materialul săditor precum şi a tarifelor pentru efectuarea testestelor de calitate a seminţelor şi a materialului săditor.

Exemple:

Grupă cereale păioase: Creştere de la 17,3 lei ha, la 22,65 lei ha

Cartofi: Creştere de la 59, 1 lei ha la 77,36 lei ha

Legume: soiuri creştere de la 61,4 lei ha la 80,37 lei ha. Hibrizi creştere de la 480,2 lei ha la 628,58 lei ha.

Oricum, anul 2020 a fost dezastruos pentru agricultură. Potrivit evz.ro,  din cauza pagubelor suferite de fermieri, clienții vor băga mâna mai adânc în buzunare pentru a cumpăra produse agricole.

„Criza sanitară s-a suprapus şi cu o secetă extremă în unele zone din ţară. Zona Mării Negre a fost afectată, iar în ţara noastră toată Dobrogea, sudul Moldovei şi o parte a Olteniei au fost afectate de o secetă pedologică extremă şi puternică. Am încercat să aducem nişte compensaţii, sigur, nu au acoperit nici pe departe pierderile reale ale fermierilor, dar atât a putut bugetul de stat în acest an”, a declarat recent Adrian Oros, ministrul Agriculturii.

Comenteaza