Clujul, tot mai scump de locuit. Chirie de 300 de euro pentru o garsonieră. Mai mult cu 12%: „Rămâne oraşul cu cele mai mari chirii la apartamentele mici”

Clujul, tot mai scump de locuit. Chirie de 300 de euro pentru o garsonieră. Mai mult cu 12%: „Rămâne oraşul cu cele mai mari chirii la apartamentele mici”
| Foto: Arhiva

Cluj-Napoca rămâne în continuare cel mai scump oraș în ceea ce privește prețul chiriilor pentru apartamentele mici. Și prețul pentru un apartament cu trei camere a crescut cu 15%.

Preţurile apartamentelor oferite spre închiriere au fost cu 8,7% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, rată o analiză realizată de imobiliare.ro, în perioada ianuarie – decembrie 2022.

În piaţa veche se observă o creştere de 7,7% a preţurilor, pe când în piaţa nouă preţurile au crescut într-un ritm mai uşor şi anume, cu 7,2%. Cele mai mari preţuri pe metru pătrat la apartamentele de închiriat pot fi observate în Cluj-Napoca şi Bucureşti.

Preţurile cerute pe apartamentele date spre închiriere au crescut în ultimul an din cauza presiunii venite din creşterea cererii. Ne aşteptăm la chirii mai scumpe în oraşele mari din ţară şi în 2023 sub impactul inflaţiei, dar şi a modificărilor fiscale. Clujul rămâne oraşul cu cele mai mari chirii la apartamentele mici, în vreme ce Capitala îşi menţine supremaţia la apartamentele de mari dimensiuni. Timişoara rămâne cel mai accesibil centru regional şi pe segmentul chiriilor, raportat la puterea de cumpărare versus costul locuirii - Daniel Crainic, directorul de marketing Imobiliare.ro.

Clujul rămâne cel mai scump oras în ceea ce privește chiriile mici. Prețuri mai mari cu 12%

În Cluj-Napoca, suma medie necesară pentru închirierea unei garsoniere s-a majorat semnificativ în ultimul an, situându-se în prezent la valoarea medie de 300 de euro pe lună, faţă de 250 de euro pe lună, pe parcursului anului 2021, ceea ce reprezintă o creştere de 12.2%.

Preţul mediu cerut la închiriere, în perioada ianuarie - decembrie 2022, s-a majorat semnificativ şi pe segmentul apartamentelor cu două camere, care au ajuns să coste 450 de euro pe lună, comparativ cu 399 de euro, în aceeaşi perioadă de timp din anul 2021, valoare care semnifică o creştere procentuală de 13.3%. Dacă vom compara perioada ianuarie - decembrie 2022 cu perioada similară a anului 2021, preţurile segmentului locuinţelor cu trei camere au crescut cu 14,7% și au ajuns la 550 de euro pe lună, comparativ cu 470 de euro pe lună.

Bucureștiul domină Clujul la prețul chiriilor pentru apartamentele mari

În Bucureşti, în perioada ianuarie – decembrie 2022, suma medie solicitată pentru închirierea unei garsoniere a ajuns la 300 de euro/lună, în creştere cu 9.2%, de la nivelul de 270 de euro pe lună, consemnat în perioada similară din 2021.

În ceea ce priveşte apartamentele cu două camere din Bucureşti, acestea au ajuns să fie închiriate cu 450 de euro pe lună, în creştere cu 6.7%, de la o medie de 400 de euro pe lună, înregistrată în aceeaşi perioadă a anului 2021.

Suma medie necesară pentru închirierea unui apartament cu 3 camere s-a majorat cu 6.9% în anul 2022, situându-se la valoarea medie de 600 de euro/lună, în creştere de la 575 de euro pe lună (valoarea medie înregistrată în perioada ianuarie - decembrie 2021).

 

Comenteaza