Clujul și Alba se vor fiecare cel mai inteligent oraș din România

Clujul și Alba se vor fiecare cel mai inteligent oraș din România
Strada Regele Ferdinand are sisteme de monitorizare a traficului și de iluminat led | Foto: R. Pădurean

Municipiile Cluj-Napoca și Alba Iulia sunt localitățile din România care impun tendințe în ceea ce privește înalta tehnologie.

Cluj-Napoca rămâne în top ca fiind unul dintre cele mai digitalizate din țară, tehnologia de vârf făcându-și loc atât în administrația locală, cât și domenii precum plata cu telefonul în parcarea aeroportului, ceea ce sprijină revitalizarea turismului din zonă, notează Greatnews.

Până de curând, Cluj-Napoca a fost singurul oraș din țară în care turiștii erau mai numeroși decât locuitorii. Localitatea de pe malurile Someșului se menține în ierarhia preferințelor din turismul autohton, fiind considerată una dintre cele mai atractive destinații din România.

Alba Iulia deține locul întâi în clasamentul localităților urbane cu cele mai multe proiecte de tip Smart City. Acesta are cele mai multe inițiative în funcție de numărul de proiecte în plan (107), fiind urmat de Cluj-Napoca (54), Timişoara (26), Arad (19), Iaşi (19).

„Trendul digitalizării va căpăta noi valențe. Acum avem ocazia să constatăm cât de importantă este digitalizarea unei afaceri. Limitările și îngreunarea fluxurilor logistice și de transport ne obligă să devenim tot mai agili, mai pragmatici, mai inteligenți în procesele de business.

Sectorul tehnologic poate contribui la revenirea economiei. IT-ul a fost sectorul vedetă al economiei României în perioada de după criza financiară din 2008, pentru că a adus un surplus semnificativ de bani pentru revenirea economiei”, a declarat Daniel Metz, CEO al companiei NTT DATA Romania.

Clujul urmează să devină primul judeţ smart din România, prin intermediul unui concurs pentru găsirea de soluții pentru digitalizare, proiect intitulat Smart Territory. De pe Aeroportul Avram Iancu s-au reluat zborurile turistice spre Grecia, Egipt, Tunisia, Turcia și România. Parcarea sa a devenit recent prima din țară unde plata serviciilor se face digital, printr-o aplicație pentru dispozitivele mobile.

Jucu s-a numărat printre localitățile atestate ca stațiuni de interes național sau local, ceea ce va crește semnificativ impactul asupra regiunii. Clujenii, dar nu numai ei, așteaptă desfășurarea unui eveniment de marcă, Festivalul Internaţional de Film Transilvania, cu proiecții în aer liber, în perioada 31 iulie – 9 august.

Hotelul Opera Plaza (5*) din Cluj-Napoca urmează să implementeze o digitalizare totală, ceea ce le va asigura clienților posibilitatea de a-și face singuri check-in / check-out, precum și de a intra în camere folosind telefonul mobil.

Comenteaza