Clujul și-a adus la muncă 1.100 de străini din afara Uniunii Europene

Clujul și-a adus la muncă 1.100 de străini din afara Uniunii Europene

Județul Cluj se găsește în topul zonelor din România în care muncesc cele mai multe persoane din afara Uniunii Europene (UE). La nivel național predomină angajații din Vietnam, Turcia și Nepal.

Cei mai mulţi cetăţeni din afara UE lucrează în Bucureşti (7.000), Ilfov (3.300 de oameni), Constanţa (1.800 de oameni), Timiş (1.600 de oameni), Cluj (1.100 de persoane), Braşov (1.000 de oameni), Tulcea (860 de oameni), Arad, Prahova, Galaţi (câte 600), reiese dintr-o analiză a Economica.net.

În ţara noastră muncesc legal 25.000 de cetăţeni din afara UE, Spaţiului Economic European şi a Confederaţiei Elveţiene, aproape triplu faţă de 2018. Peste 40% dintre ei lucrează în Bucureşti – Ilfov.

Deocamdată, pentru acest an guvernul a aprobat 30.000 de noi lucrători din afara UE. La declanşarea pandemiei de Covid-19, angajatorii, în special cei din construcţii şi industria ospitalităţii, au spus că aduc forţă de muncă extracomunitară pentru că nu găsesc suficienţi români dispuşi să se angajeze în posturile ofertate.

Cele neocupate erau considerate ca neatractive pentru forţa de muncă din țară din cauza salariilor şi beneficiilor modeste, programului, volumului mare de muncă şi distanţei până la locul de muncă. Până la declanşarea pandemiei, mulţi dintre românii vizaţi preferau munca sezonieră în străinătate, în posturi similare celor ofertate în România, dar remunerate mult mai bine, în ciuda condiţiilor grele de muncă şi de trai din aceste state.

Comenteaza