Clujul se luptă cu Timișoara, Iași, Constanța și Brașov pentru investiții imobiliare de peste 2 miliarde de euro

Clujul se luptă cu Timișoara, Iași, Constanța și Brașov pentru investiții imobiliare de peste 2 miliarde de euro
Clădirea de pe Calea Turzii a trecut de la certificarea BREEAM "A" la "Excellent" | Foto: Hexagon

Cluj-Napoca se află printre orașele mari din România care atrag investiții totale de peste două miliarde de euro în noi proiecte imobiliare în derulare sau care urmează să fie demarate în perioada imediat următoare.

Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța și Brașov atrag investiții totale de peste două miliarde de euro, conform raportului Regional Cities, publicat de Bucharest Real Estate Club (BREC). Între finele anului 2021 și 2024, cele cinci centre mari ale țării vor avea finalizate proiecte imobiliare de peste 370.000 mp, care vor consta în clădiri de birouri, parcuri de retail și spații logistice.

Analiza celor de la BREC se bazează pe datele colectate de Simon & Partners Cluj-Napoca, Cushman & Wakefield Echinox, IMRA Real Estate Constanţa şi EST Hospitality și CBRE.

Piața clujeană de spații de birouri, a doua după București

Cluj-Napoca își consolidează poziția de cea mai bună piață pe zona de office, după București.

Cea mai mare tranzacție din afara capitalei a fost vânzarea The Office Cluj de către NEPI Rockcastle și Ovidiu Șandor către frații Pavăl (fondatorii Dedeman) pentru circa 130 de milioane de euro. Tranzacția s-a finalizat în anul 2019.

De asemenea, grupul Hexagon, deținut în coproprietate de Florin Mariș și Raul Ciurtin, a semnat în 2019 o înțelegere de peste 30 de milioane de euro pentru vânzarea mai multor spații de birouri în Cluj-Napoca (Vivido Business Center, Cube Office și Advanced Business Center) către Ideal Project Services, o companie deținută de antreprenori clujeni. Acest portofoliu cuprinde spații de peste 20 de mii de metri pătrați.

Iulian Dascălu, fondatorul grupului Iulius, este un alt jucător important pe piața de office din Cluj. Acesta a dezvoltat Iulius Business Center și United Business Center din cartierul Gheorgheni, aproape de Iulius Mall.

La începutul anului 2021, a fost inaugurat Record Park în Cluj-Napoca, proiect realizat de Speedwell, companie din domeniul imobiliarelor fondată de Jan Demeyere și Didier

Balcaen. Proiectul include peste 15.000 mp de spații office și retail, dar și peste 200 de apartamente. Cei de la Speedwell au restaurat și o clădire veche de mai bine de 200 de ani. La începutul acestui an, spațiul comercial Mega Image Record Park a fost cumpărat de la Speedwell de Portico Investmens cu două milioane de euro, estimează cei de la CBRE.

Bătălie în trei pe zona de retail: Iulius vs. VIVO! vs. Platinia

Centrele comerciale din Cluj sunt printre cele importante pe piața de retail de România.

Iulius Mall a fost o investiție de 80 de milioane de euro, iar VIVO! Cluj (fostul Polus) deținut de Immofinanz a fost modernizat recent cu 22 de milioane de euro.

Platinia Shopping Center este cel mai nou mall din Cluj. Este deținut de omul de afaceri Vasile Pușcaș. Antreprenorul a investit în centrul comercial 25 de milioane de euro.

30.000 mp de spații industriale și logistice până la finalul anului

Dezvoltatorii din acest sector au un mare interes pentru acest sector. Cele mai căutate zone sunt Apahida, Gilău, Jucu, dar și Turda - Câmpia Turzii.

Clujul are aproape 500.000 mp de spații industrială și logistice, iar dezvoltatorii vor să mai vină cu încă 30.000 mp până la finalul anului 2021.

Prețurile chiriilor au stagnat

În prima parte a anului 2021, prețurile au stagnat în Cluj-Napoca, la un nivel apropiat de finalul anului 2020.

Prețul chiriilor:

  • Office - 500-700 de euro/mp
  • Retail - 150-500 de euro/mp
  • Zona industrială - 30-60 de euro/mp

Ce urmează pentru Cluj?

„Cel mai mare potențial continuă graviteze în jurul universităților, care oferă personal calificat”, afirmă brokerul clujean Cristian Șimon. Astfel, cererea rămâne ridicată pe zona de servicii (office), care are o rată de ocupare de 98% în Cluj-Napoca. În zona rezidențială, viitorul pare interesant, influențat de dezvoltarea orașului și de accesul populației la finanțare. Peste 5.000 de apartamente noi, în doar 5 proiecte, vor fi lansate în 2022-2023, conform datelor furnizate de Simon & Partners

Proiecte 2022-2024 (selecție)

Proiect / Dezvoltator, Proprietar / Suprafață / Specific

Teodor Mihali Office Building / Local / 4.000 mp / Office

Urbano Parks 2 / Urbano Industrial Park / 8.500 mp / Logistic, Industrial

WDP Apahida 1 / WDP / 11.000 mp / Logistic, Industrial

WDP Apahida 2 / WDP / 2.500 mp / Logistic, Industrial

Radisson Blu 5* / Winners Park Invest / 149 camere / Hotel

Courtyard by Marriott 4* / Private / 100 camere / Hotel

Hotel 4* International brand / Confidențial / 150 camere / Hotel

Rezidențiale noi / Diverși / +5.000 unități până în 2024 / Rezidențial

Sursa: CBRE, Simon & Partners, EST Hospitality

 

(editor web: Sergiu Tămaș)

 

 

(Editor web: Sergiu Tămaș)

Comenteaza