Video Clujul pregătește România pentru a conduce președinția UE. Clustere din Australia, Spania sau Coreea, promovate în Transilvania

Clujul pregătește România pentru a conduce președinția UE. Clustere din Australia, Spania sau Coreea, promovate în Transilvania
Trimiși ai clusterelor din întreaga lume s-au reunit la Cluj
Clujul pregătește România pentru a conduce președinția Uniunii Europene
Clujul pregătește România pentru a conduce președinția Uniunii Europene
Clujul pregătește România pentru a conduce președinția Uniunii Europene
Clujul pregătește România pentru a conduce președinția Uniunii Europene

Cinci clustere din Transilvania aduc la Cluj-Napoca invitați din 18 țări pentru a crea punți economice între Europa și Asia.

“În municipiul Cluj-Napoca una dintre cele mai mari valori o reprezintă universitățile, la iar nivelul județului se pot face investiții în parcurile industriale Tetarom, iar aeroportul este cea mai mare poartă de intrare a investitorilor în Cluj, care face legătura cu toate marile companii.

Clusterele au un rol de motor al dezvoltării zonei, și vorbesc aici inclusiv în calitate de președinte al Clusterului AgroTransilvania. Faptul că au venit aici reprezentanți ai mediului de business tocmai din îndepărtată Asie spune multe despre dezvoltarea acestor asocieri”, a menționat Istvan Vakar, vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj.

“Ne vom implica în o mai bună atragere a banilor europeni către clustere, prin două componente importante: simplificare și eficiență care să ducă la o mai bună absorbție a acestora, mai ales că bugetul Uniunii Europene va fi mai redus din anii următori. Inițiativele concretizate la Cluj ne ajută la crearea unui cadru național eficient, faptul că ele funcționează atât de bine reprezintă un exemplu demn de urmat.

Vom forma un grup de lucru la nivel interministerial în care vrem să cooptăm și cei mai importanți investitori pentru a atrage cât mai bine aceste fonduri structurale. Va trebui să reînnoim agenda componentei de cercetare-inovare. Cel mai greu va fi însă să schimbăm mentalitatea oamenilor, mai ales din aparatul de stat”, a anunțat Bogdan Roghin, consilier al primului ministru.

“Faptul că reprezentanții clusterelor s-au reunit la Cluj și nu la București dovedește faptul că acest concept de regionalizare, promovat atât de mult la nivel european, începe să prindă rădăcini. Primăria Cluj-Napoca este prima din România care promovează bugetarea participativă, așadar Clujul este un deschizător de drumuri în țara noastră. Ca să facem inovare trebuie să lucrăm în parteneriat deoarece trăim într-o lume în care integrarea în lanțurile de valori este foarte importantă.

În România aceste lanțuri de valori sunt fragmentate, în unele domenii se lucrează cu țări din UE cum ar fi Germania, dar conectarea trebuie să fie mult mai bună. Este timpul să ne conectăm nu numai la Europa, ci și la piața internațională. Managementul clusterelor din România este foarte apreciat, Clusterul Mobilier Transilvan deține calificativul Gold, fiind între primele 10 din Europa”, susține Daniel Coșnița, președintele Asociației Române a Clusterelor.

300 de invitați din 19 țări participă la Cluj la evenimentul internațional „Transylvanian Clusters International Conference” – TCIC 2018, organizat de Consorțiul Clusterelor din Transilvania de Nord. Conferința din 17 și 18 mai propune schimburi de bune practici - idei inovatoare și tehnologii performante - între oameni de afaceri, antreprenori, experți și inventatori, care înțeleg că interconectarea și colaborările îi ajută să fie mai competitivi pe piață.

TCIC este un eveniment apărut din dorința de a crea proiecte inovatoare comune cu parteneri strategici din mai multe țări. Ediția din acest an este inclusă în cadrul Zilelor Clujului, pentru a sublinia dorința comunității locale de a se defini drept oraș al inovației și are și scopul de a pregăti România pentru a prelua președinția Consiliului UE, prin dezvoltarea la nivel internațional de relații economice, academice, culturale și instituționale. Asocierile organizatoare sunt Clusterul Mobilier Transilvan, iTechTransilvania Cluster, AgroTransilvania Cluster, Clusterul TREC și Clusterul de Industrii Creative Transilvania.

Comenteaza