Clujul, în scădere în topul pieţei de birouri

Clujul, în scădere în topul pieţei de birouri
Dacă anul trecut Clujul se situa pe primul loc la capitolul tranzacţiilor de birouri, pentru primele trei trimestre ale lui 2015, municipiul a fost depăşit de Iaşi şi Timişoara.

Piaţa de birouri din marile oraşe din ţară, cu excepţia Bucureştiului, a crescut în primele nouă luni cu 46% faţă de intervalul similar al anului anterior. Potrivit unui studiu, în topul marilor pieţe de birouri (cu excepţia capitalei), Clujul se află pe locul trei în primele trei trimestre din 2015, cu 4.200 mp, fiind depăşit de Iaşi, cu un total de 14.603 mp, respectiv de Timişoara, cu 11.658 mp. Topul este completat de Braşov - cu 3.800 mp, Oradea - 1.756 mp şi Bacău - 1.400 mp.

Ordinea clasamentului se schimbă periodic în top trei, fiind strâns legată de livrările de spaţii noi în marile oraşe din anul respectiv, se arată în studiul realizat de firma de consultanţă imobiliară. Anul trecut, în perioada analizată, pe primul loc s-a aflat oraşul Cluj-Napoca, unde s-a tranzacţionat o suprafaţă totală de birouri de 14.990 mp, în timp ce în oraşul Iaşi au fost încheiate tranzacţii de doar 4.100 mp.

"După dezvoltarea accelerată din ultimii ani a pieţei de birouri din Bucureşti, estimăm că va urma, în 3-4 ani, o dezvoltare accelerată a principalelor trei centre universitare: Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca, deoarece cererea de forţa de muncă cu studii superioare este în creştere, iar piaţa muncii din Bucureşti a devenit destul de competitivă, astfel încât firmele de IT&C, BPO, Share Services şi firmele ce dezvoltă centre de cercetare să caute soluţii pentru a susţine rezultatele bune obţinute până acum în Romania şi apetitul de creştere a prezenţei în ţara noastră", a declarat Alexandru Petrescu, managing partner ESOP Consulting, citat de mediafax.ro.

Numărul studenţilor dintr-un oraş reprezintă un indicator important pentru evoluţia pieţei birourilor în următorii ani. Goana după forţa de muncă cu studii superioare, dar la nivel de entry level, adică de pe băncile facultăţii, a dus la o luptă acerbă pentru racolarea de studenţi, între marile companii de outsourcing, BPO şi IT&C, centre de cercetare-dezvoltare. Primele trei oraşe aflate în top trei, ca număr de studenţi - Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi sunt aceleaşi cu cele din top trei tranzacţii de birouri în ţară.

"Pe viitor, credem că dezvoltatorii care vor dori să investească în piaţa de birouri din afara Bucureştiului vor putea folosi numărul de studenţi din fiecare oraş în parte ca pe un indicator important în prioritizarea locaţiilor alese pentru investiţii", a adăugat Petrescu. Cei mai mulţi studenţi au fost înregistraţi anul trecut în Bucureşti - 133.601, Cluj-Napoca - 56.829, Iaşi - 42.298, Timişoara - 30.535, Constanţa - 19.182, Craiova - 17.461, Braşov - 15.114, Sibiu - 11.550 şi Oradea - 11.124.

Comenteaza