Clujul în primăvară: pavilion în centru, parc pe roţi în oraş

Clujul în primăvară: pavilion în centru, parc pe roţi în oraş
„Palatul uitat" şi Boema se redeschid pentru public. În Piaţa Unirii apare un pavilion, iar prin oraş va circula un parc mobil, de Zilele Arhitecturii.

Acestea sunt o parte dintre proiectele prinse în cadrul Zilelor Arhitecturii, manifestare organizată la fiecare doi ani de Asociaţia Studenţilor Arhitecţi din Cluj (AStA). Ediţia din acest an se desfăşoară peste o lună, între 15 şi 18 mai, cu evenimente, conferinţe, expoziţii şi proiecte în stradă.

Desfăşurat în acest an sub sloganul „Crossing Borders", evenimentul ZA cuprinde mai multe secţiuni (Conferinţe, Expoziţii, Ateliere, Strada, MuZA), iar o parte dintre acţiunile anunţate au fost pregătite pe parcursul lunilor anterioare prin diverse ateliere. Una dintre intervenţiile deja demarate vizează reamenajarea grădinii şi a clădirii Boema din centrul oraşului şi transformarea proprietăţii în spaţiu de evenimente.

„Schimbarea la faţă a centrului o facem la Boema, un palat uitat cu o grădină sălbăticită de nepăsare. Împreună cu studenţii de la Arte şi Design şi cei de la Peisagistică şi în colaborare cu ONG-ul FAPTE, aprindem din nou lumina la Iuliu Maniu nr. 34 şi dorim să umplem clădirea de expoziţii, conferinţe, concerte, teatru şi, în general, voie bună şi cultură sub toate formele ei. Workshop-ul care a generat aceste idei noi s-a desfăşurat la finele anului trecut sub îndrumarea arhitecţilor Marius Moga şi Silviu Aldea şi a artiştilor Angéla Kalló şi Septimiu Jugreştan pe parcursul a patru zile de muncă continuă", explică organizatorii, în prezentarea oficială a ZA.

Aceştia pregătesc şi un alt proiect în zona centrală care urmează să fie utilizat în cadrul mai multor evenimente: construirea unui pavilion de tip grid-shell în Piaţa Unirii. Acesta va fi gazda a patru festivaluri, anunţă reprezentanţii AStA: ZA 2013, dar şi Zilele Cluj-Napoca, Photo România şi Festivalul Internaţional de Film Transilvania. „Workshop-ul de concept s-a desfăşurat în perioada 16-21 noiembrie 2012 sub forma unui concurs de proiecte. Acesta a fost condus şi jurizat de către un cadru al Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism, Andrei Nejur, şi invitaţi din străinatate, ing. Dragoş Naicu, arh. David Stasiuk şi arh. Daniel Piker", arată reprezentanţii ZA.

Oraşul va mai avea parte, tot ca experiment al studenţilor arhitecţi, de un "parc mobil". Participanţii la unul dintre atelierele anunţate au la dispoziţie un cap-tractor legat cu o semi-remorcă care ar trebui să reprezinte platforma unui parc. Instalaţia verde se va plimba în timpul ZA 2013 în zone care duc lipsă de spaţii verzi sau în care acestea sunt folosite necorespunzător. În parc se vor organiza evenimente, picnicuri, piese de teatru, proiecţii de film, mici concerte sau cocktail party-uri.

„Casa mea", un alt proiect anunţat la ZA, realizat în colaborare cu Asociaţia De-a Arhitectura, se adresează copiilor. Atelierul este programat în trei etape în martie-mai, iar în cadrul acestuia copiii vor proiecta şi vor construi machetele unor pieţe, vor detalia case, urmând ca în 10-16 mai studenţii Facultăţii de Arhitectură să pună în practică şi să construiască ce au proiectat copiii. Crossing Space e un workshop-concurs în care se vor realiza patru scurtmetraje destinate zilelor de conferinţe, iar un alt atelier din cadrul ZA beneficiază de contribuţia lui Dan Perjovschi şi „foloseşte" ziduri din oraş.

„Vorbim de mici intervenţii urbane care nu „înfrumuseţează oraşul", ci doresc să transmită o viziune critică asupra spaţiilor publice ocupate abuziv cu scopuri economice sau politice, care ne determină să fim indiferenţi la adevăratele valori ale spaţiului înconjurător. Situate pe axa centrală a oraşului Cluj Napoca, calcanele servesc drept pânză pentru discursul critic a 20 de studenţi de la FAU Cluj, UAD Cluj, UNARTE Bucuresti şi UdK Berlin, împreună cu artistul Dan Perjovschi", explică organizatorii ZA. În cadrul „Landscape Choreography - spaţiu comun în Mănăştur", participanţii vor să construiască locuri de socializare în cel mai mare cartier al Clujului.

 

Comenteaza