Clujul, doar pe locul şase la asigurările împotriva dezastrelor

Clujul, doar pe locul şase la asigurările împotriva dezastrelor
Regiunea Transilvaniei deţine 20% din piaţa asigurărilor împotriva dezastrelor, urmată de Bucureşti (19%) şi Muntenia (18%). Cel mai bine clasate sunt capitala ţării, de cinci ori mai multe poliţe decât orice alt judeţ, urmată de Timiş, Constanţa, Braşov, Prahova şi Cluj.

Dintre regiunile României cel mai prost la aceste asigurări stau Maramureş, Bucovina, Crişana, Dobrogea, potrivit statisticilor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID). O analiză a datelor din 2016 arată care sunt regiunile sau județele și localitățile cu cel mai mare, respectiv cel mai mic grad de acoperire prin asigurarea obligatorie a locuinței.

Acestea arată că nu există o legătură directă între evenimentele catastrofale produse și nivelul de înțelegere a proprietarilor cu privire la utilitatea și obligativitatea asigurării de locuință.  Ţări mai dezvoltate și cu mare expunere la riscuri catastrofale, cum este Italia, se află în situația de a avea un grad de cuprindere în asigurare mai mic decât România.

Despăgubirile achitate de PAID pentru cele trei riscuri acoperite au însumat 2,5 milioane de lei. Volumele cele mai mari de despăgubiri au fost înregistrate în Hunedoara, Caraș Severin și Vrancea. Totuşi, nici unul nu se regăsește în lista județelor cu cel mai mare grad de acoperire prin asigurare, deci mulți dintre proprietarii afectați nu au putut primi despăgubiri în baza legii asigurării obligatorii a locuinței.
 
Nivelul de cuprindere în asigurarea obligatorie a locuinței pentru Bucureşti este de 38,2%, ocupând locul 16 în topul localităților ordonate după acest criteriu. PAID este o societate de asigurare-reasigurare cu capital privat formată prin asocierea societăților de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuință.

Aceasta s-a constituit în 2009, prin efortul comun a 12 societăți de asigurare, acționare ale PAID. Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundații şi alunecări de teren.

Comenteaza