Clujul, în topul daunelor plătite după furtună

Clujul, în topul daunelor plătite după furtună
Judeţele Timiş şi Cluj au necesitat cele mai substanţiale plăţi din partea Gothaer în urma furtunilor din 17 septembrie, a anunţat societatea de asigurări.

În perioada ianuarie - septembrie furtunile au afectat cu 100% mai multe locuințe și au produs cu 60% mai multe pagube culturilor agricole faţă de aceeaşi perioadă din 2016. Din perspectiva zonelor cele mai afectate, evenimentele înregistrate în 17 septembrie au plasat județul Timiș în fruntea clasamentului, 50% dintre dosarele avizate de Gothaer provenind din acest eveniment. Următorul în top este Clujul, cu 20% dintre dosarele avizate. 
 
Datele reflectă dosarele deschise pe segmentul asigurărilor de proprietăţi, incluzând atât locuințe, clădiri comerciale, cât și culturi agricole. Durata medie de instrumentare pentru dosarele deschise ca urmare a furtunii din Timișoara – de la data avizării la data plății – a fost de patru zile. De la începutul anului și până la sfârșitul lui septembrie numărul dosarelor de daună deschise pentru pagube produse de furtună pe segmentul asigurărilor de locuințe a crescut cu 100%, cea mai mare despăgubire de la Gothaer ridicându-se la 60.000 de lei.
 
„Furtunile produc pagube de valori diferite culturilor agricole și locuințelor. La locuințe, cele mai frecvente pagube sunt înregistrate la acoperișuri și bunuri casabile (ferestre, pereți din cărămidă sau sticlă), în vreme ce culturile agricole pot fi - integral sau parţial - afectate de furtună, pe suprafeţe sensibil mai mari. Pentru ambele forme s-au înregistrat severităţi din ce în ce mai mari, ceea ce conturează forța ridicată, mai agresivă a fenomenelor meteo înregistrate”, a declarat Alin Enescu, director de daune la Gothaer.

Proprietarii din Cluj, printre cei vizaţi
 
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) vor organiza, în perioada 9-13 octombrie, o campanie de conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa asigurării obligatorii a locuinţelor. Aceasta va avea loc în 20 de primării din ţară, principalele oraşe vizate fiind Cluj-Napoca, Focșani, Bacău, Alba Iulia și Sibiu. 
 
„Peste 80% din locuințele din România sunt în acest moment neasigurate, în contextul în care este un lucru cunoscut că țara noastră are o largă expunere la riscuri precum cele acoperite prin PAID: cutremur, inundații și alunecări de teren.

Din cei peste şapte ani de funcționare a PAID am învățat că nu caracterul obligatoriu este cel care îi convinge pe români să se asigure, ci înțelegerea necesității acestui produs. Vom fi timp de o săptămână în țară oferind informațiile de care primăriile și proprietarii de locuințe au nevoie pentru a înțelege cum îi poate ajuta o asigurare obligatorie de locuință, la nevoie”, declară Nicoleta Radu, directorul PAID.

Statul român se spală pe mâini
 
Reprezentanţii celor două instituţii vor participa la întâlniri cu autorităţile locale, cu proprietari de locuinţe, cărora le vor prezenta informaţii referitoare la importanța protecției locuințelor prin polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale. Cu 7,2 milioane de locuinţe neasigurate, în România există o nevoie acută de informare cu privire la responsabilitățile care îi revin fiecărui proprietar. 
 
„În condițiile în care, legal, statul nu are nicio obligație de a oferi ajutor celor ale căror locuințe au fost avariate și nu aveau asigurare obligatorie de locuință valabilă, nevoia ca fiecare român să fie responsabil pentru proprietatea sa este evidentă. În cazul unui dezastru natural, fondurile publice vor fi folosite, în principal, pentru obiectivele critice: infrastructură, școli, spitale, refacerea locuințelor rămânând în grija fiecărui proprietar”,
consideră conducerea PAID. 
 
ASF este autoritatea naţională pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private şi a pieţei de capital, iar PAID, o societate de asigurare-reasigurare cu capital privat, formată prin asocierea a 12 firme de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuință. PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de bază considerate drept specifice României: cutremur, inundații și alunecări de teren.

Comenteaza