Clujul, campion la economie. Vezi ce loc ocupă

Clujul, campion la economie. Vezi ce loc ocupă
Judeţul Cluj se află în topul centrelor economice din ţară. Astfel, Clujul se clasează pe poziţia a cincea în ceea ce priveşte cele mai importante centre economice ale României.

Înregistrând o cifră de afaceri de 8 miliarde de euro în 2012, Clujul este printre campionii la economie, potrivit unei analize efectuate de Ziarul Financiar.

Doar trei judeţe şi Bucureştiul reuşesc să aibă o cifră de afaceri mai mare decât Clujul, acesta fiind al cincilea cel mai important centru economic din ţară. Topul este condus de Bucureşti, cu o cifră de afaceri de 81,9 mld euro. Urmează Ilfovul, cu 13.6 mld, Argeşul cu 9.1 mld şi Timişul, cu 8.7 mld.

În timp ce nu mai puţin de 17 judeţe nu reuşesc să strângă mai mult de 2 mld de euro pe an, Clujul, alături de Argeş, Timiş, Braşov şi Prahova conduc economia ţării. Cumulat, Bucureşiul şi încă 9 judeţe strâng anual 155 miliarde de euro, sumă ce reprezintă 70% din cifra totală de afaceri a României, arată analiza ZF.

Legat de salariul mediu net, dintre cele cinci judeţe care conduc topul, Clujul se află pe poziţia a treia, cu 1890 lei/lună (în dec. 2013), surclasând judeţul Timiş unde se câştigă 1782 lei/lună şi judeţul Argeş, cu 1721 lei/lună. Totuşi, se află la o distanţă destul de mare de Bucureşti, unde salariul mediu net este cu aproape 600 de lei mai mare, locuitorii acestui oraş câştigând, în medie, 2474 lei/lună.

Poziţia codaşă a clasamentului este ocupată de judeţul Mehedinţi, care are o cifră de afaceri de doar 0.9 mld euro/an.

Clasamentul a fost realizat de către Ziarul Financiar, cu date furnizate de către Registrul Comerţului.

Teodora Demian

 

Etichete
Comenteaza