Clujul are o singură companie în Top 100 al capitalului social în România

Clujul are o singură companie în Top 100 al capitalului social în România
Banca Transilvania (BT) Cluj ocupă locul şapte într-un clasament al primelor 100 de companii din ţara noastră în funcţie de capitalul social subscris. Două dintre primele 10 societăţi se află în faliment, inclusiv liderul.

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), portalul Legal Magazin (LM) a întocmit Top 100 al persoane juridice existente la 12 septembrie, în funcție de capitalul social subscris. Pe primul loc, cu 16,1 miliarde de lei, se poziționează firma Ilefor Târgu-Mureș. Conform ONRC, aceasta este în stare de faliment, fiind sub incidența legii nr. 85/2006.
 
Pe locurile doi și trei se situează Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, cu un capital social de 5,9 miliarde lei, în stare de funcțiune, urmată de OMV Petrom, al cărei capital atinge 5,6 miliarde de lei, de asemenea, funcțională. În primii 10 mai apar Fondul Proprietatea, Hidroelectrica, Rompetrol Rafinare, BT, Electrica, Antrecon (în faliment) şi Nuclearelectrica 
 
Capitalului social i se atribuie o dublă semnificaţie: contabilă şi juridică. În sens juridic, prin acesta se înţelege expresia valorică a totalităţii aporturilor în numerar şi în natură ale asociaţilor. De aceea, capitalul social constituie limita gajului general al creditorilor societăţii, în sensul că în patrimoniul firmei trebuie să existe bunuri a căror valoare să fie cel puţin la nivelul capitalului social. 
 
Întrucât, potrivit legii, prestaţiile în muncă nu pot constitui aport la formarea sau majorarea capitalului social, înseamnă că acesta va cuprinde numai valoarea aporturilor în numerar şi în natură. Din punct de vedere contabil, capitalul social nu are o existenţă reală, concretă, ci reprezintă o cifră convenită de asociaţi.
 
Top 10 România
 
1. Ilefor........................Târgu-Mureş..........16,2 mld. lei
2. CFR SA.....................Bucureşti...............5,9 mld. lei
3. OMV Petrom..............Bucureşti...............5,6 mld. lei
4. Fondul Proprietatea....Bucureşti...............5,3 mld. lei
5. Hidroelectrica.............Bucureşti...............4,4 mld. lei
6. Rompetrol.................Constanţa.............4,4 mld. lei
7. Banca Transilvania......Cluj-Napoca...........4,3 mld. lei
8. Electrica.....................Bucureşti...............3,4 mld. lei
9. Antrecon....................Constanţa.............3,0 mld. lei
10. Nuclearelectrica.........Bucureşti...............3,0 mld. lei

Sursa: LM

Comenteaza