Clujul are cele mai scumpe chirii din România. Cât te costă pe lună un apartament cu două camere

Clujul are cele mai scumpe chirii din România. Cât te costă pe lună un apartament cu două camere
Proprietarii din Cluj percep chirii mai mari decât cei din București | Foto: Frasini

Municipiul Cluj-Napoca a depășit capitala țării în privința prețurilor practicate la chirii. Chiria medie percepută de proprietari pentru un apartament cu două camere este mai mare cu 40 de euro decât la București.

În ultimele trei luni, piaț­a închirierilor de locuin­țe s-a menț­inut destul de stabilă ca pre­țuri solicitate de proprietari, potrivit portalului Imobiliare.ro. Dintre marile centre regionale ale ­arii, doar Cluj-Napoca a consemnat o ușoară variaț­ie: chiria medie solicitată pentru un apartament cu două camere de tip confort 1 (construit între anii 1980 și 2000) s-a diminuat ușor, de la 400 la 390 euro/lună.

În ciuda acestei scăderi, Clujul are cel mai ridicat nivel al chiriilor la nivel na­țional, în condi­țiile în care proprietarii bucureșteni și-au menținut așteptările constante, la 350 euro/lună. După un avans consemnat în trimestrul II de “capitala” Moldovei, ea se situează la un nivel similar al chiriilor cu Timișoara și Brașov.

Un apartament cu 2 camere poate fi închiriat în aceste trei centre regionale, cu 300 euro/lună. Așteptările proprietarilor din Constan­ța sunt similare cu ale celor din Târgu-Mureș, Sibiu, Tulcea și Ploiești: 250 de euro pentru o unitate bicamerală. Cele mai mici chirii dintre reședin­țele de județ­ se găsesc în Drobeta Turnu-Severin, unde preț­ul mediu solicitat pentru un apartament cu două camere a rămas 150 de euro.

Mai multe locuințe de închiriat decât de vândut

Pretenț­iile proprietarilor din Reșiț­a s-au menț­inut constante în ultimul trimestru, la o valoare de 165 euro/lună, însă ale celor din Sfântu-Gheorghe s-au majorat de la 168 la 176 de euro. Chirii mai mici se găsesc în Zalău (175 euro/lună), Slobozia (172 euro/lună), Râmnicu Vâlcea (170 euro/lună).

La fel ca în primul trimestru din 2018 și în trim. II numărul de apartamente și case disponibile spre închiriere în România îl depășea pe cel al proprietăț­ilor disponibile spre vânzare, cel dintâi ajungând la 17.220 de unităț­i locative, față de 16.240.  

Cea mai consistentă ofertă de închirieri se găsește în capitală : 8.910 anun­țuri, în ușoară  scădere de la 9.020 în cele trei luni anterioare. În Cluj și Timișoara numărul ofertelor depășește pragul de 2.000, însă în Iași, Constan­ța și Brașov acesta se situează sub 1.500. Brașovul rămane orașul cu cele mai puț­ine oferte de închiriere, 1.070. 

Oferta la Cluj a crescut cu 10% în trei luni

În trimestrul II, numărul de locuin­țe disponibile spre închiriere s-a majorat cu doar 1,1% fa­ță de cel anterior (primele trei luni au adus un plus de 19%). Trei dintre marile centre regionale au consemnat creșteri, iar celelalte trei, scăderi.

Oferta e mai mare acum în Cluj (10%), Timișoara (4,2%), Brașov (6%) și mai mică în București (-1,3%), Iași (-6,1%), Constanț­a (-1,5%). Fa­ță de perioada similară a anului trecut, numărul ofertelor este, însă, cu 15,2% mai mare în marile orașe.

Diferenț­e pozitive există în fiecare dintre acestea, cea mai semnificativă fiind observată în Timișoara (43,4%), iar cea mai redusă, în Iași (2,6%). În privința anunț­urile de închiriere nou-introduse pe pia­ță, în cele șase centre universitare a fost consemnată o creștere ușoară, de 1,1%, fa­ță de  trimestrul anterior.

Tendin­ța a fost una ascendentă în patru dintre aceste pie­țe, respectiv Cluj-Napoca (7,9%), Timișoara (1,5%), Constanț­a (16,6%) și Brașov (6,2%). În București și Iași au avut loc scăderi de 2%, respectiv 7%.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul ofertelor noi a fost, în ultimele trei luni din 2018, cu 23,3%  mai mare. Toate orașele analizate au  înregistrat creșteri: Timișoara (60,8%), Brașov (48,2%), Constan­ța (28,9%), Cluj (27,4%), București (14,8%), Iași (5,5%). 

Cutii de chibrituri, dar piperate
"La mine-n bloc se mărește chiria (adică s-o mărit de vara trecută, dar eu mi-s cu contract vechi) și mă uitam să văd cam ce prețuri mai au chiriile în Cluj, eventual într-o zonă în care să nu depind de transportul public. Na, aci-i problema: nicăieri sub 200 de euro pentru o garsonieră cât o cutie de chibrituri, veche", se plângea un chiriaș la Cluj.
 
Top chirii solicitate (ap. 2 camere, confort 1)
  • Cluj-Napoca       390 euro
  • București            350 euro
  • Brașov                 300 euro
  • Timișoara           300 euro
  • Iași                        295 euro
  • Constanța          250 euro
  • Sibiu                     250 euro
  • Târgu-Mureș      250 euro
  • Tulcea                  250 euro
  • Ploiești                250 euro
Sursa: Imobiliare.ro
Comenteaza