“Clujul are cele mai atractive terenuri pentru sectorul industrial”

“Clujul are cele mai atractive terenuri pentru sectorul industrial”

Cluj, Constanța, Bacău, Craiova și Brașov sunt considerate de experții imobiliari ca zonele din România cu cele mai atractive terenuri care promit dezvoltări considerabile în următorii ani.

“Piața industrială din România traversează o perioadă foarte bună, marcată de un interes crescut din partea investitorilor, lucru confirmat și de rezultatele pozitive înregistrate în prima parte a acestui an. Ne așteptăm ca acest trend să se mențină și în a doua parte a anului, pentru ca până la finalul lui 2019 să depășim pragul de 100.000 mp de spații industriale tranzacționați”, a declarat Marian Orzu, managing partner al Dunwell, cea mai mare agenție de brokeraj specializată în sectorul industrial.

În prima jumătate a anului, în piața industrială din România s-au tranzacționat 280.000 mp, dintre care 125.000 mp au fost realizați de către agențiile de consultanță imobiliară, diferența reprezentând tranzacții directe ale dezvoltatorilor.  50% din totalul tranzacțiilor din primul semestru a fost realizat în locațiile din București, 70% dintre ele fiind încheiate de agenții.

Alte zone de tranzacționare sunt Timișoara și Ploiești. Din totalul tranzacțiilor realizate de agenții, 80% din totalul suprafețelor a fost reprezentat de depozitare, diferența fiind producție. 90% din tranzacțiile spațiilor cu destinație de producție au fost intermediate de Dunwell.

Pentru anul în curs, Dunwell estimează că volumul tranzacțiilor se va situa la 500.000 mp, realizate atât de agenții, cât și direct cu dezvoltatorii. La livrările de noi spații industriale, stocul de proiecte moderne a depășit în semestrul I 4 milioane mp, în condițiile în care potențialul de dezvoltare anunțat la începutul lui 2019 se ridică la 750.000 mp noi proiecte la nivel național.

Proiecte noi pe harta dezvoltărilor industriale

Dezvoltatorii de proiecte industriale au început să se orienteze spre noi zone de interes, după ce au observat potențialul de creștere al orașelor regionale sau al unor noduri rutiere tot mai căutate. Noi terenuri au fost securizate, iar pe spațiul disponibil se vor ridica parcuri industriale.

O tendință pe piața industrială este reprezentată de închiderea unor fabrici de textile și încălțăminte din vestul României, în contextul în care forța de lucru a devenit mai scumpă după creșterile salariului minim, ceea ce a făcut ca mulți investitori să își regândească strategia.

Ei au optat fie pentru deschiderea de noi facilități de producție în estul țării, în noi zone de dezvoltare economică, fie pentru relocarea activității cu totul, în altă țară.

Terenuri securizate pentru proiecte în 2020

Suprafețele cu destinație industrială sunt tot mai căutate de investitori și dezvoltatori imobiliari, care doresc extinderea activității din România sau caută oportunități de dezvoltare în zone noi. 

„La nivel de țară, Cluj, Constanța, Bacău, Craiova și Brașov sunt orașele cu cele mai atractive terenuri și care promit dezvoltări considerabile în următorii ani”, spune Laurențiu Badea, responsabil al departamentului Land Development al Dunwell România.

Dunwell a obținut o cotă de 35% din piața intermedierilor de spații logistice și industriale în primul semestru, cu tranzacții de 45.000 mp. Specialiștii au tranzacționat atât spații de depozitare, cât și viitoare unități de producție (extinderi, relocări sau proiecte noi).

Suprafața medie tranzacționată de Dunwell în prima jumătate a anului s-a ridicat la 5.000 mp. Dunwell este un start-up înființat în 2017. Scopul agenției este de a intermedia tranzacțiile între proprietarii de spații logistice și industriale, dezvoltatorii de parcuri și chiriași.

Comenteaza