Clujenii vor putea să iasă pe autostradă în Ungaria pe la Satu Mare

Clujenii vor putea să iasă pe autostradă în Ungaria pe la Satu Mare

A treia conexiune pe autostradă din Ungaria spre România este programată de țara vecină în zona Oar - Satu Mare. 

Ministerul Inovării şi Tehnologiei (MIT) din Ungaria a solicitat acordul Parlamentului de la Budapesta cu privire la ratificarea acordului româno-maghiar cu privire la construirea până la graniţa de ţară a autostrăzii maghiare M49, care se va întâlni cu șoseaua de mare viteză din România care va lega Satu Mare de graniţă. Odată cu această dezvoltare, aflată în curs de pregătire, se va putea realiza o a treia conexiune pe autostradă între România şi Ungaria, a anunţat ministerul, potrivit MTI.

Prima conexiune cu patru benzi a fost cea care există de la inaugurarea din 2015 a autostrăzii M43, care leagă oraşul maghiar Szeged de oraşele Arad şi Timişoara, prin localitatea Maka. Începând cu anul trecut, şoferii pot folosi toată lungimea porţiunilor de după Debrecen şi Berettyoujfalu ale autostrăzilor M35 şi M4, prin care s-a realizat conexiunea cu Oradea, a amintit ministerul ungar.

La cea mai recentă şedinţă a comisiei economice bilaterale mixte, care a avut loc în aprilie, reprezentanţii celor două guverne au semnat un acord cu privire la construirea unor autostrăzi între Mateszalka şi Csenger, respectiv Oar-Satu Mare. Propunerea pe care MIT a depus-o acum iniţiază promulgarea unei legi în care să fie inclus acest document.

Pregătirile pentru noua porţiune, de 43 km, a autostrăzii M49 vor avea loc în două etape. Achiziţiile publice pentru tronsonul de la autostrada M3 până la Porcsalma vor putea începe în vară. Dacă procedura şi alocarea de fonduri vor fi reuşite, finalizarea lucrărilor este planificată să aibă loc în 2025. 

Acum de la Cluj-Napoca distanța până la Vama Petea (județul Satu Mare) se parcurge, în medie, în 2 ore și 44 de minute (173 km), iar cea până la Vama Borș (Bihor), în 2 ore și 33 de minute (164 km). Totuși, spre autostrada ungară M49 urmează să fie construit șoseaua de mare viteză Drumul Nordului.

Drumul expres propus pe fonduri europene are traseul Vama Oar - Satu Mare - Baia Mare - Dej - Bistriţa - Vatra Dornei - Suceava, fapt care ar reduce timpul de parcurs de la Cluj spre M49. Pe de altă parte, de la Cluj-Napoca la Borș se construiește Autostrada Transilvania (A3), aflată în lucru pe teritoriile județelor Sălaj și Bihor.  

 

Comenteaza