Clujenii i-au întrecut pe bucureşteni la iniţiative de afaceri

Clujenii i-au întrecut pe bucureşteni la iniţiative de afaceri
Societăţile clujene ar putea lua peste 30% din banii guvernamentali puşi la bătaie prin programul START, menit să sprijine lansarea tinerilor antreprenori.

“Am avut un record de înscrieri online anul acesta, 400 în prima fază. 211 au fost din Cluj, în condiţiile în care Bucureştiul a avut numai 180”, a declarat Mircea Miheştean (foto), director al Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru întreprinderi Mici şi Mijlocii (AIPPIMM) Cluj.


Prima fază a programului, prin care guvernul finanţează 70% din proiectele de afaceri ale tinerilor antreprenori, în limita a 100.000 de lei, a cuprins sesiuni de înscrieri online în centrele din Cluj-Napoca, Bucureşti, Bacău, Tulcea. 30 de persoane înscrise la Cluj au participat ulterior la cursuri de antreprenoriat EMPRETEC, în care sunt învăţate să construiască un plan de afaceri.

 

“Cei care participă la cursuri dobândesc toate noţiunile necesare dezvoltării unei afaceri. Din acest motiv, la sesiunea de proiecte pornesc cu un punctaj superior”, spune Miheştean. Etapa a doua a START va demara în 15 iunie şi va cuprinde o sesiune de înscrieri online pentru depunerea proiectelor. Candidaţii ale căror proiecte vor fi analizate vor fi selectaţi în funcţie de vârstă şi de punctajul obţinut la cursul EMPRETEC.

 

 “Vor putea candida şi cei care au urmat cursurile anul trecut, dar nu au depus proiecte. Ei pot folosi punctajul obţinut atunci”, subliniază Miheştean. Fondurile alocate de guvern pentru cele mai bune planuri de afaceri ale tinerilor se ridică la şase milioane de lei. Anul trecut se accepta finanţarea a cel mult 49% din proiect, dar acum plafonul a urcat la 70%, în limita a 100.000 de lei. Astfel, START va putea finanţa la nivel naţional cel mult 60 de programe cu valoare maximă. “Peste 30% din aceşti bani vor veni la Cluj. Anul trecut am finanţat 20 de proiecte şi ne vom menţine în jurul acestui număr”, spune directorul AIPPIMM.

 

La nivel naţional, în program s-au înscris anul acesta 1.129 de societăţi şi întreprinzători, care au solicitat de 19 ori mai mulţi bani decât fondurile alocate. Printre domeniile excluse de la finanţare se află agricultura, transportul şi depozitarea, domeniul informaţiilor şi comunicaţiilor, intermedierile financiare şi asigurările, educaţia, sănătatea, tranzacţiile imobiliare şi consultanţa. în paralel cu programul START, prin AIPPIMM se mai desfăşoară programul pentru dezvoltarea comercializării produselor şi serviciilor.

 

în cadrul acestui program mai pot fi depuse proiecte până în 28 mai. Acesta are un buget de 2,3 milioane de lei, iar în toată ţara s-au înscris 1.800 de societăţi şi s-au încheiat 41 de contracte. Specialiştii spun că programele cu fonduri guvernamentale sunt mai simplu de accesat, banii se primesc în maximum 90 de zile de la semnarea cererii de finanţare, iar plata se face direct din fondurile obţinute, nefiind necesară decontarea cheltuielilor.

 

Comenteaza