Clujenii produc jocuri video de 34 de milioane de dolari pe an

Clujenii produc jocuri video de 34 de milioane de dolari pe an

Dezvoltatorii de jocuri video din județul Cluj dețin 17% din piața națională a acestei industrii, care a generat în 2019 afaceri de 200 milioane de dolari, în creștere cu 14% față de 2018.

Peste jumătate dintre studiourile românești se află în București, 17% în Cluj-Napoca, 7% în Iași, 5% în Timișoara și 3% în Brașov, restul desfășurându-și activitatea în orașe mici, conform studiului anual al Asociației Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA).

În industria în care activează 6.000 de specialiști, 74% dintre studiouri sunt dezvoltatoare de jocuri video (originale sau IP-uri licențiate), în timp ce 12,1% furnizează servicii de quality assurance, localizare și outsourcing creativ.

10,3% din studiouri activează și ca publisheri pentru propriile jocuri iar 3,4% creează soluții pentru infrastructura de jocuri. Cele mai importante 10 companii românești în 2019 după cifra de afaceri sunt Ubisoft, Electronic Arts România, Gameloft, Amber Studio, Playtika, Ati Studios, Super Hippo Games, Quantic Lab, King Games Studio, Bandai Namco și Those Awesome Guys.

În 2019, studiourile locale au lansat titluri precum Bossgard (Sand Sailor Studio), Gibbous – A Chtulhu Adventure (Stuck in Attic), Raiders of the Lost Island (Last Tales), Yaga (Breadcrumbs Intearctive), care au fost apreciate la nivel internațional, conform Economica.net.

“Investitorii români au început deja să privească către acest sector atractiv, câteva studiouri independente bucurându-se de finanțările acestora”, a declarat Cătălin Butnariu, președintele RGDA. Studiul este realizat ca preambul la Dev.Play, conferința dezvoltatorilor de jocuri video din România și Europa de Est.

Comenteaza