Clujenii din zonele unde apar urși vor primi 400 de euro pentru garduri electrice

Clujenii din zonele unde apar urși vor primi 400 de euro pentru garduri electrice

Locuitorii zonelor din județul Cluj în care urșii obișnuiesc să intre vor beneficia de până la 2.000 de lei de la stat pentru a instala garduri electrice în jurul gospodăriilor.

Banii fac parte dintr-un program lansat de Ministerul Mediului în dezbatere publică și care are ca obiectiv împiedicarea incidentelor tot mai dese provocate de urși, conform Digi 24.

Programul finanțează pentru populație kit-uri complete de garduri electrice care pot fi instalate de populație în jurul propriilor gospodării, stânelor, culturilor agricole, livezilor.

„Suntem țara cu cea mai mare populație de urși din Europa. O bogăție a biodiversității românești, dar și o mare responsabilitate pentru siguranța oamenilor. Programul nostru împacă dubla noastră responsabilitate: conservarea speciei și coexistența fără incidente între om și carnivorele mari.

Vom acoperi în proporție de 100% costurile acestor sisteme pentru populația din județele țării în care s-au înregistrat în mod repetat incidente sau pagube produse de animalele sălbatice.

Programul pe care îl demarăm va fi multianual. Investim în acest an 1,5 milioane de lei pentru ca speciile să fie protejate, iar oamenii și bunurile lor, în siguranță. Un bun management al speciilor pentru care suntem renumiți în Europa implică inclusiv sisteme inteligente care să permită coexistența între om și carnivorele mari”, a declarat Costel Alexe, ministrul mediului.

Locuitorii pot primi până la 2.000 de lei pentru instalarea gardurilor electrice în jurul zonelor obiectivelor pe care vor să le protejeze. Suma finanțată prin Administrația Fondului pentru Mediu acoperă 100% din costurile unui astfel de sistem care include generatoare de impulsuri, izolator inel, role fir gard electric. Programul este adresat populației din 26 de județe, majoritatea din Transilvania.

Comenteaza