Clujenii au demarat primul proiect de smart city integrat din România. În Moldova

Clujenii au demarat primul proiect de smart city integrat din România. În Moldova

Companiile Electrogrup Cluj și Urban Scope au început primul proiect Smart City integrat din țara noastră. Acesta însă nu va fi realizat la Cluj-Napoca, oraș care aspiră la acest statut, ci în zona Moldovei.

Proiectul constă în modernizarea stațiilor de așteptare a mijloacelor de transport public din Piatra Neamț, contract de 21 de milioane de lei. "Primul proiect din țară ce prevede integrarea mai multor soluții Smart City acoperă componentele de infrastructură esențiale ale unui oraș care se dorește inteligent: de la mobilitate și arhitectură urbană, la măsurarea traficului rutier și a calității mediului, toate integrate într-o platformă unică, amplasată într-un centru de comandă modern.

Această soluție este cel mai important pas făcut de o localitate din România în cursa de a deveni un oraș inteligent, iar impactul se va vedea în creșterea calității vieții în Piatra Neamț, care este în fond obiectivul principal al dezvoltărilor urbane durabile. Avem convingerea că și alte orașe vor demara proiecte similare, iar Electrogrup este deja pregătit sa fie un partener cu experiență în astfel de implementări”, a declarat Adrian Florea, CEO al Electrogrup.

Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor, semnat în 25 februarie, demarează cu o etapa de proiectare, realizată de Urban Scope, iar durata de execuție este de 25 de luni. Noile stații de așteptare vor fi echipate cu WiFi, ecrane tactile multimedia, porturi USB pentru încărcarea smartphone-urilor, panouri fotovoltaice, camere inteligente ce permit analiza video și monitorizarea traficului, senzori de mediu, informații de trafic pentru călători, dar și operate printr-un centru de comandă.

„Vom avea 80 de stații de așteptare inteligente, cu panouri informative conectate în timp real la mijloacele de transport pentru călători, conexiune wireless la internet, camere de supraveghere video și panouri fotovoltaice. Investiția este finanțată în proporție de 98% din fonduri europene, cu o contribuție proprie a municipalității pietrene de doar 2%” a declarat Dragoș Chitic, primarul municipiului.

Electrogrup a dezvoltat ca antreprenor general proiecte complexe în mai multe sectoare de construcții, în România, Germania, Polonia, Belgia, Olanda. Societatea clujeană este unul dintre cei mai activi furnizori de soluții Smart City la cheie pentru administrații publice și companii private. Recent, aceasta a început dezvoltarea unui parcări supraetajate, dotată cu soluții smart, în Oradea, precum și amenajarea pistei și balizajului pentru Aeroportul Ghimbav-Brașov.

Electrogrup face parte E-Infra, grup de cinci companii active în domeniul infrastructurii de energie și telecomunicații, alături de Netcity Telecom, Direct One, Nova Power & Gas și WESEE SRL. Ele reunesc 600 de angajați și au generat o cifră de afaceri consolidată, în 2018, de 110 milioane de euro.

 

 

Comenteaza