Video Foto Cluj Innovation City, varianta belgiană

Cluj Innovation City, varianta belgiană
Centrul de cultură din Namur va fi gata luna viitoare, fiind pregătit pentru festivalul KIKK
Cluj Innovation City, varianta belgiană
Cluj Innovation City, varianta belgiană
Cluj Innovation City, varianta belgiană
Cluj Innovation City, varianta belgiană
Cluj Innovation City, varianta belgiană
Cluj Innovation City, varianta belgiană
Cluj Innovation City, varianta belgiană
Cluj Innovation City, varianta belgiană

Orașul Namur, de lângă Bruxelles, pregătește un proiect similar Centrului Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) de pe Dealul Lombului. Capitala regiunii belgiene Valonia se vrea a fi una inteligentă, bazată pe industriile de creație. Dacă la Cluj proiectele din cadrul Cluj Innovation City, structură care va cuprinde CREIC, se bazează în majoritate pe fondurile europene, în Valonia aceste inițiative cuprind o finanțare locală de 50%, banii europeni venind ca o completare, de 40%.

Serviciul Public din Valonia, Direcția Generală Politică Regională și Urbană a Comisiei Europene (DG REGIO), Comitetul Regiunilor și beneficiarii proiectelor Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR) au organizat miercuri o vizită la proiectele cofinanțate de Uniunea Europeană în Namur, în cadrul Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor. 

Grupate în portofoliul Namur Innovative City Lab - în valoare totală de 29 de milioane de euro, dintre care 11,3 milioane din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), proiectele urmăresc să poziționeze capitala Valoniei ca un oraș inteligent, cu sprijinul FEDR și al regiunii Valonia. Aceste proiecte sunt în conformitate cu strategia locală în materie de inovare, dezvoltare tehnologică, științifică, socială, culturală, planificare spațială și mobilitate.

Confluența Espace: inima istorică a orașului Namur - situată la confluența râurilor Sambre și Meuse - trăiește o reamenajare completă. Proiectele constau într-o clădire modernă dedicată inovării urbane și o esplanadă publică. Aici va fi construită o nouă pasarelă. Aceste proiecte modifică drumurile de acces și mobilitatea pentru a face situl Grognon mai pietonal și mai sigur.

Podul L'enjambee face legătura între centrul orașului Namur și cealaltă parte a râului și orașul Jambes. Acesta se caracterizează atât prin priveliște, cât și prin dimensiunile sale: 100 lungime, 6 metri lățime. Podul nu este susținut de niciun stâlp implantat, ci doar de două puncte situate pe traseele de remorcare de pe ambele părți. În Jambes, podul va contribui, de asemenea, la crearea unei piețe publice pentru a face un spațiu prietenos și mai plăcut.

Namur sprijină dezvoltarea durabilă cu noi dotări și servicii urbane pentru a sprijini o mai bună mobilitate, mediu și spații publice. Aici mobilitatea este sprijinită prin implementarea unui sistem inteligent de transport (STI): colectarea datelor de mobilitate, transmiterea informațiilor prin intermediul terminalelor pentru utilizatorii de transport public, panouri publicitare dinamice cu informații în timp real, interfețe web pentru cetățeni.

Va fi creată o rețea subterană de containere pentru gestionarea deșeurilor menajere și va fi lansată o aplicație inteligente pentru curățenia publică. Prin construirea viitoarei clădiri Smart and Sustainable Namur, vor fi create alte spații publice. Acest centru experimental va întâmpina cetățenii care își pot împărtăși reflecțiile asupra dezvoltării urbane, inteligente și de mediu a orașului. Potecile cetății vor fi iluminate inteligent.

Prezentările proiectelor din spațiul Confluence s-au făcut la bordul navei Olympia, care traversează Sambre și Meuse și s-a oprit de-a lungul digului de lângă Trakk. Proiect în derulare, acesta este un spațiu de 2.600 mp ce combină spații de colaborare, birouri, ateliere și săli de întâlnire creative. El este condus de o comunitate multidisciplinară de afaceri și de lucrători independenți.

Este un loc plin de viață în inima orașului care găzduiește multe evenimente de-a lungul anului pentru a reuni actori ai ecosistemului și a crea legături între aceștia. Trakk este o comunitate de companii din industriile creative care a ales să își stabilească birourile în Namur. Comunicarea digitală, arhitectură, obiecte conectate, web, instalații interactive sunt sectoarele din cadrul Trakk.

La Primăria Namur a fost inaugurată o expoziție în aer liber, denumită „Grădinile primarului” care evidențiază transformarea orașului datorită sprijinului FEDR și Valoniei. Expoziții similare vor avea loc și în alte patru orașe importante ale Belgiei, în perioada 7-25 octombrie.

Călin POENARU

(Bruxelles)

Comenteaza