Clădiri istorice transformate în centre de evenimente

Clădiri istorice transformate în centre de evenimente
Fosta grădină Boema şi imobilul monument istoric vor fi restaurate. Aici ar trebui să se amenajeze un restaurant şi spaţii pentru conferinţe, potrivit unui proiect prezentat Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice.

Alături de Casa TIFF, Boema este unul dintre puţinele exemple de proiecte de reabilitare a unor imobile din centrul istoric al Clujului pentru repunerea în circuitul public de evenimente.

Grădina Boema se redeschide temporar pentru public luna viitoare, în urma unei colaborări a Asociaţiei Studenţilor Arhitecţi şi a Asociaţiei Photo România. Parteneriatul presupune reabilitarea construcţiei, urmând ca grădina să fie repusă în circuitul sociocultural. În afară de lucrările de curăţenie şi amenajare pentru evenimente, există şi un proiect mai amplu de reabilitare a proprietăţii monument istoric. „Sunt destul de puţine proiecte în zona centrală a oraşului, nu mai e agitaţia de altă dată, dar mai apar proiecte de restaurări.

Unul dintre cele mai importante astfel de proiecte din perioada aceasta ar fi reabilitarea de la Boema, unde se prevede o restaurare completă şi intervenţii serioase, de la instalaţii la finisaje. Intenţia este de reamenajare a unui restaurant şi de creare de spaţii de întâlniri şi conferinţe. Nici nu prea există piaţă pentru altceva, de birouri nici vorba, iar destinaţia aceasta, de restaurant şi spaţiu de evenimente, ţine şi de tradiţia locului", a explicat Adrian Borda, membru al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice.

Clădirea şi terenul de pe strada Iuliu Maniu, lăsate în paragină, au revenit în atenţia publică după ce proprietatea a fost scoasă la vânzare. De altfel, proprietatea, clasificată ca monument istoric, cu grădina de vară şi imobilul de patru niveluri a fost cumpărată în 2011, potrivit informaţiilor făcute publice de agenţia Grup de Lux, dar ulterior noul proprietar a lansat-o din nou pe piaţă. Numele acestuia nu a fost făcut public. Când a fost oficial scoasă la vânzare, în urmă cu trei ani, preţul de pornire oficial anunţat era de 1,7 milioane de euro. Apoi, Boema a ajuns la 900.000 de euro.
Luna trecută, Boema a găzduit un eveniment premergător Zilelor Arhitecturii, care vor avea loc în mai. Potrivit agenţiei Grup de Lux, care îl reprezintă pe proprietar, deocamdată nu există o decizie anunţată a acestuia în privinţa renovării sau a vânzării, deşi au fost deja începute intervenţii de reabilitare. Celebra clădire istorică din centrul Clujului, construită acum 180 de ani, este amplasată pe str. I. Maniu. Accesul se face pe o poartă, cu trecere printr-un gang spre curtea interioară, care are 800 mp. Terenul este de 1.330 mp, iar clădirea e amplasată la frontul străzii, fiind structurată pe patru niveluri: pivniţă, parter, etaj şi pod.

Un succes: Casa TIFF
Unul dintre exemplele recente de reabilitări de imobile din centrul oraşului clasificate ca monumente istorice este cel al unei proprietăţi de pe str. Universităţii, transformată anul trecut în sediu al Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Casa TIFF, proiect al Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc - organizator al festivalului - a fost inaugurată la ediţia de anul trecut a evenimentului, însă transformarea continuă. Situată pe strada Universităţii nr. 6, Casa TIFF se află în centrul istoric al oraşului, unde beneficiază de 1.000 mp de spaţii. Aici au fost organizate diverse evenimente, iar casa găzduieşte şi o cafenea, o terasă şi un club.

 

Comenteaza