Cioloş: Plăţile directe pentru agricultorii români cresc până în 2020 cu circa 3 miliarde de euro

Cioloş: Plăţile directe pentru agricultorii români cresc până în 2020 cu circa 3 miliarde de euro
Plăţile directe pentru agricultorii români urmează să crească în continuare, până în 2020, cu circa 3 miliarde de euro, a declarat, astăzi, comisarul european Dacian Cioloş. El adaugă că pentru fermierii români nivelul subvenţiei la hectar va putea ajunge la 200 de euro -nivelul maxim- încă din 2018.

 

"Pentru România, plăţile directe pentru agricultori urmează să crească în continuare până în 2020. De altfel, alocarea bugetară pentru România va creşte în perioada 2014-2020 cu circa 3 miliarde euro", a spus Cioloş.

El a adăugat că acestei sume i se vor adăuga şi alocări din Programul de Dezvoltare Rurală, care va fi adoptat până la sfârşitul lui 2013.

Cioloş a explicat că a propus o schemă de finanţare pentru agricultori care să ţină cont de fermele mici, mijlocii şi mari, dar care să contribuie în acelaşi timp la restructurarea fermelor mici şi evoluţia lor spre piaţă.

"Propunem prin Programul de Dezvoltare Rurală, prin noul regulament, o paletă largă de priorităţi pe baza cărora România îşi va putea defini propriile priorităţi şi va putea să îşi structureze programul de dezvoltare rurală, să ţină cont de produsele de calitate, de comercializare la nivel local, de agricultura ecologică, dar şi de creşterea performanţelor fermelor mari prin introducerea rezultatelor cercetării, ale inovarii în practica de producţie", a mai spus el.

Cioloş a menţionat că se va ajunge la un nivel de subvenţie la hectar pentru agricultorii români de 200 euro - nivelul maxim care poate fi finanţat în condiţiile bugetului actual - deja din 2018.

"Propunerea mea a fost să nu mai aşteptăm până în 2020 şi să mergem la creşterea maximă până la anul de plată 2018. În anul de plată 2018, România va putea beneficia de nivelul maxim", a explicat Cioloş.

El a mai spus că România nu este statul cu plăţile directe cele mai scăzute. "Sunt state membre care au plată directă la hectar mai scăzută decât România şi care vor continua să aibă o plată mai scăzută decît România", a spus el, precizând că se referă la ţările baltice.

 

Comenteaza