Cine va beneficia de noua perioadă care va fi recunoscută ca VECHIME la pensie, începând din 2024

Cine va beneficia de noua perioadă care va fi recunoscută ca VECHIME la pensie, începând din 2024
| Foto: sursa: capital.ro

Noua lege a pensiilor a fost publicată recent în Monitorul Oficial al României. Începând din septembrie 2024 anumiți pensionari vor avea o perioadă în plus inclusă ca vechime.

Potrivit noii legi a pensiilor, publicate recent în Monitorul Oficial, începând din septembrie 2024, studiile de masterat vor fi luate în considerare pentru obținerea pensiei de stat, după cum se precizează în art. 14 din textul noului act normativ, a transmis știripesurse.ro. În acest moment, doar studiile de licență și de doctorat sunt luate în considerare la stabilirea stagiului de cotizare pentru pensie.

În actul normativ se menționează, totodată, că aceste studii nu vor fi luate în considerare dacă persoanele în cauză erau deja asigurate în sistemul public de pensii în perioadele menționate. Persoanele care au absolvit cursuri la mai multe facultăți (sau cicluri de același nivel) au posibilitatea de a alege o singură perioadă de studii, fie că este o licență, un masterat sau un doctorat, ca stagiu de cotizare.

„Asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior sau, după caz, mai multe cicluri de studii universitare de același nivel conform prevederilor alin. (1) lit. a) beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii de același nivel, la alegere.

Perioadele prevăzute la alin. (1) se valorifică numai în situația în care aceste perioade nu se suprapun cu stagii de cotizare realizate în condițiile prezentei legi. Perioadele asimilate prevăzute la alin. (1) se valorifică pentru obținerea unei categorii de pensie în condițiile prevăzute de prezenta lege”, menționează noua Lege a pensiilor.

Comenteaza