Chinezii care investesc la Rovinari vor să vină la Tarniţa

Chinezii care investesc la Rovinari vor să vină la Tarniţa
Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat că unul dintre investitorii de la centrala de la Rovinari este înscris şi în cursa pentru proiectul de la Tarniţa-Lăpuşteşti, din judeţul Cluj.

Complexul Energetic Oltenia (CEO) şi China Huadian Engineering vor demara în prima parte a anului viitor construirea grupului energetic  de 847 de milioane de euro, conform Bursa.ro. "Construcţia va dura minimum trei ani. Acum se negociază precum preţul apei de răcire, asigurată de complex, preţul cărbunelui, facilităţile pe care noi le vom pune la dispoziţie. Vom face o companie de proiect, iar participarea CEO va fi de 10%, însă putem merge până la 49%, în funcţie de capacităţile financiare", a menţionat directorul CEO, Laurenţiu Ciurel.
 
Guvernul a aprobat în septembrie un memorandum privind construirea unui grup de 600 MW la Rovinari cu investitorii chinezi. Noua termocentrală va funcţiona pe bază de lignit şi va fi construită pe amplasamentul a două blocuri energetice ale termocentralei Rovinari, acum dezafectate. În firma mixtă investitorul străin va deţine majoritatea acţiunilor. Unitatea va fi echipată cu tehnologie modernă, iar preţul de producţie va fi printre cele mai mici dintre termocentralele din România.

Comenteaza