Cerere mare de case la Cluj. Solicitările s-au dublat după starea de urgență

Cerere mare de case la Cluj. Solicitările s-au dublat după starea de urgență

Cele mai multe cereri de case au fost înregistrate în orașele mari ale țării, cu o puternică piață imobiliară, în top trei fiind București, Cluj și Brașov.

Noul context social determinat de criza Covid-19 a adus modificări în ceea ce privește interesul locativ al românilor, potrivit unei analize realizate de RE/MAX România. În ultimele luni a crescut mult cererea pentru achiziția de case, cu peste 50% în trimestrul III 2020, față de aceeași perioadă a anului precedent.

„Starea de urgență, izolarea socială, au reprezentat factorul declanșator al acestor schimbări, iar potrivit informațiilor noastre tendința se va menține. Având în vedere evoluția pandemiei și amenințarea unei noi situații de lockdown, dar și accesul facil la creditare, cererea pentru case atât urbane, cât și limitrofe marilor orașe va fi în creștere și în perioada următoare”, a declarat Răzvan Cuc, președintele RE/MAX România.

Cererea pe segmentul case la nivel național a cunoscut în ultimele luni o creștere remarcabilă față de aceeași perioadă a anului precedent. În T3 2020 s-a înregistrat o creștere a cererii cu 54,3% pe acest tip de proprietăți față de T3 2019.

Solicitările de case au urcat cu 125% în lunile ulterioare stării de urgență, respectiv iunie – septembrie, față de perioada ianuarie - martie, procente înregistrate cumulat pe vânzare și închiriere. Cele mai multe cereri s-au înregistrat în orașe mari, cu o puternică piață imobiliară, în top trei fiind București, Cluj și Brașov.

Printre principalele criterii de selecție solicitate de posibilii cumpărători sau chiriași se numără suprafața construită, suprafața terenului, locația și prețul. Specialiștii au remarcat și creșterea interesului pentru apartamentele mai mari, în special pentru cele cu terase generoase sau grădini.

La nivel general, cererea pentru apartamente a cunoscut o creștere de 17,5% în T3 2020, față de T3 2019. În România, RE/MAX este cea mai mare rețea de birouri imobiliare francizate, cu cel mai mare număr de  agenți imobiliari, având 50 de francize și 600 de membri.

Comenteaza