Cercetătorii clujeni: economia țării își va reveni în 2022

Cercetătorii clujeni: economia țării își va reveni în 2022
Anul prost pentru agricultură va trage în jos produsul intern brut

Produsul intern brut (PIB) al României va scădea cu 5% în 2020, iar economia va consemna o revenire doar în doi ani și jumătate, estimează cercetătorii Facultății de de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA).

În privința perspectivelor economice pe termen mai lung, previziunile cercetătorilor arată că revenirea completă a economiei la nivelul performanței aferente perioadei premergătoare acestei crize va dura doi ani și șase luni.

Scenariul cel mai probabil în momentul de față arată că PIB al României va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei în cursul anului 2022, această revenire fiind condiționată și de producția și livrarea eficientă a vaccinului împotriva coronavirusului la nivelul întregului teritoriu al țării, respectiv de utilizarea înțeleaptă a fondurilor substanțiale de sprijin economic oferite de Uniunea Europeană.

O echipă de șase cercetători din cadrul FSEGA derulează un proiect de cercetare în cadrul căruia realizează prognoze pe termen scurt și mediu privind evoluția performanței economice a României în contextul pandemiei de coronavirus.

Rezultatele recente ale acestui proiect arată că după scăderea record a PIB în al doilea trimestru al anului 2020, respectiv după recuperarea mai lentă a acestor pierderi în cel de al treilea trimestru, revenirea economică în formă „V” nu mai reprezintă un scenariu realist, previziunile arătând mai degrabă o evoluție a PIB în formă de „W” asimetric, cu o nouă scădere în ultimul trimestru al acestui an. La nivelul întregului an 2020 se conturează o scădere a PIB al României de 5%.

Cercetarea a fost realizată în cadrul proiectului denumit COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor prin care cercetătorii Universității Babeș-Bolyai (UBB) monitorizează în timp real impactul pandemiei de coronavirus asupra economiei din România, respectiv elaborează analize și previziuni privind perspectivele economice ale țării.

Informațiile disponibile analizate de echipa UBB-FSEGA arată că surpriza negativă a trimestrului III se datorează în primul rând evoluției slabe a sectorului agriculturii ca urmare a condițiilor meteorologice mai puțin favorabile în acest an. Ponderea agriculturii în PIB al trimestrului III este ridicată (9%), iar o scădere de 20-30% a agriculturii poate conduce la o reducere de 2-3 puncte procentuale a PIB total al economiei.

Evoluția numărului de cazuri noi zilnice de coronavirus, care au trecut și pragul de 10.000 de cazuri în  noiembrie, arată că România înfruntă în momentul de față un al doilea val al pandemiei, ceea ce va fi resimțit și la nivelul economiei.

Modelul cercetătorilor UBB-FSEGA arată că ultimul trimestru al anului va aduce cel mai probabil o nouă scădere economică. Această reducere va fi însă mult mai moderată față de recordul negativ al  trimestrului II, cercetătorii calculând cu o scădere trimestrială de 1%.

Previziunea este în concordanță cu efectele economice ale celui de al doilea val al pandemiei afectând toate țările UE, unde majoritatea analiștilor așteaptă o scădere între 2 și 3% (analiză Reuters). Conform calculelor cercetătorilor UBB, la nivelul întregului an 2020 se conturează o scădere a PIB național de 5%.

În privința perspectivelor economice pe termen mai lung, previziunile cercetătorilor UBB arată că revenirea completă a economiei la nivelul performanței aferente perioadei premergătoare acestei crize va dura 2,5 ani.

Scenariul cel mai probabil în momentul de față arată că PIB al României va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei în cursul anului 2022, această revenire fiind condiționată și de producția și livrarea eficientă a vaccinului împotriva Covid-19 la nivelul întregului teritoriu al țării, respectiv de utilizarea înțeleaptă a fondurilor substanțiale de sprijin economic oferite de UE.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Etichete
Comenteaza