Centrul Clujului vinde mai multe locuințe decât periferia. Explicație: traficul infernal

Centrul Clujului vinde mai multe locuințe decât periferia. Explicație: traficul infernal

În ultimii ani, traficul infernal din București și Cluj a determinat modificarea preferințelor cumpărătorilor de locuințe: au început să caute variante în interiorul orașelor și mai puțin în localitățile învecinate. Deși sunt mai scumpe, dezvoltatorii au început să livreze mai multe apartamente în orașe.

În Cluj-Napoca, lucrurile s-au schimbat și mai rapid decât în București, conform Economica.net. Cu o excepție, 2015, numărul locuințelor livrate în oraș l-a depășit pe cel din localitățile învecinate încă din 2014. În 2018, diferența dintre cele două zone aproape s-a dublat, în ciuda traficului și a prețurilor mai mari din oraș.

„Revenirea pieței rezidențiale din Cluj-Napoca, ale cărei prime efecte au fost vizibile în perioada 2014-2015, a fost sinonimă cu o majorare semnificativă a numărului de locuințe finalizate în interiorul orașului. Efectele crizei s-au concretizat, ca și în alte piețe rezidențiale regionale, prin scăderea semnificativă a prețurilor, micșorarea suprafețelor comparativ cu perioada 2007-2008, și printr-o dezvoltare semnificativă a zonelor adiacente orașului – în special Florești, care a ajuns la dimensiunea unui adevărat oraș.

Ultimii ani au adus însă o inversare a acestei tendințe, livrările din interiorul orașului depașindu-le pe cele din localitățile limitrofe. Tot mai multe persoane și-au dorit dar și permis achiziționarea unei locuințe cu un amplasament bun, în oraș, cu suprafețe de regulă mai mari și cu finisaje de o calitate superioară.

Cluj-Napoca a ajuns să atragă livrări cu peste 50% mai multe comparativ cu cele din localitățile limitrofe. Acestea din urmă se păstrează însă atractive pentru un număr ridicat de potențiali cumpărători, în special datorită prețurilor de vânzare mai reduse.

Centrul orașului este atractiv pentru investitori datorită prețurilor ridicate de vânzare și implicit a unei cereri mai ridicate pe segmentul de închirieri. Investorii sunt atrași de achiziționarea unei locuințe cu un amplasament central în Cluj-Napoca, în vederea închirierii acesteia, acest interes fiind evident net superior față de zonele limitrofe ale orașului”, spune Anamaria Burcă, managing partner al SVN România - Cluj.

La schimbările de pe piață a contribuit creșterea masivă a salariilor, în special pentru angajații statului și din domeniul IT, dar acestea s-au majorat în mai toate domeniile cu procente diferite. 

„Majorarea ponderii deținută de segmentul middle market s-a produs în toate marile piețe rezidențiale regionale din România. Segmentul middle market va continua să atragă în continuare investiții semnificative și, cel puțin puțin în București și Cluj-Napoca, proiectele din interiorul orașelor vor continua să livreze cele mai multe unități”, explică Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

Comenteaza