Unde ne dăm în chirie apartamentul. La Cluj sau la Mamaia?

Unde ne dăm în chirie apartamentul. La Cluj sau la Mamaia?

Închirierea unui apartament în sezonul estival la Mamaia îi poate aduce proprietarului cel puțin 7.500 de euro, față de un câștig mediu anual în jur de 5.000 de euro dintr-o asemenea locuință dată în chirie la Cluj-Napoca.

Un grad de ocupare de 70% în perioada estivală, prin închiriere către turiști, ar aduce cumpărătorului unui studio dublu în Mamaia un randament anual de 10% (7.500 de euro), iar o ocupare de 100%, venituri de peste 10.000 de euro, sumă din care se scad costurile de administrare, de până la 200 euro/lună, conform tarifelor de închiriere din acest sezon analizate de Economica.net.

Spre comparație, chiria medie solicitată pentru un apartament cu două camere în Cluj-Napoca era în jur de 450 euro/lună pe site-urile imobiliare.

4.500 de apartamente se află în dezvoltare în Mamaia, 3.000 fiind programate pentru livrare în 2021. În zona Năvodari - Mamaia au fost livrate 8.000 de locuințe în ultimii cinci ani, cea mai mare parte cumpărate ca locuințe de vacanță sau în scopul închirierii în sezonul turistic de vară.

“Zona Mamaia înregistrează o dezvoltare amplă pe segmentul rezidențial de mai mulți ani. Pandemia și restricțiile de la nivel internațional au dus la un grad de ocupare de 95% în perioada iulie - septembrie, turiștii alegând litoralul românesc în detrimentrul destinațiilor internaționale”, spune Maria Andrei, vicepreședinte companiei de consultanță imobiliară SVN Romania.

Constanța concurează cu Cluj-Napoca și Timișoara la puterea economică. Aceasta, incluzând localitățile limitrofe, este a patra mare piață rezidențială regională din România, după București – Ilfov, Cluj – Napoca și Timișoara, cu un nivel anual de livrări de 3.700-4.000 de locuințe. SVN este consultantul și agentul a 15 proiecte rezidențiale amplasate în București, Brașov, Cluj, Constanța, Sibiu și Oradea.

Comenteaza