Cemacon și-a plătit toate datoriile către bănci. "Deschidem o nouă unitate de producție"

Cemacon și-a plătit toate datoriile către bănci. "Deschidem o nouă unitate de producție"

Producătorul de cărămizi Cemacon Cluj a raportat la Bursa de Valori București (BVB) rambursarea anticipată a creditelor pe care le-a angajat, astfel încât acum a ajuns să opereze fără datorii bancare. 

"Începutul de an a fost marcat de o cerere ridicată de materiale de zidărie, astfel că rezultatele de vânzări au fost cele mai mari de până acum, fiind limitate doar de stocul disponibil. Partea a doua a trimestrului a arătat o tendință de creștere semnificativă a prețurilor de achiziție pentru energie și câteva materii prime relevante.

În martie, pe fondul unei lichidități foarte ridicate, am decis rambursarea anticipată integrală a creditelor Cemacon astfel că, la acest moment, compania operează fără datorii bancare. Proiectele de investiții au avansat în ritm alert, cele mai importante dintre ele fiind în faza finală de implementare, în termenul țintă.

În martie Cemacon a primit confirmarea câștigării unei finanțări nerambursabile de 1,9 milioane de euro din fonduri norvegiene pentru construirea unei noi linii de producție pe platforma de la Recea", a anunțat directorul general, Liviu Stoleru.

Dacă afacerile au urcat cu 21% în primul trimestru al anului față de aceeași perioadă din 2020, la 35 de milioane de lei, profitul net a scăzut cu 32%, la 7,2 milioane. "Rezultatele primului trimestru sunt un pas mic pentru a atinge obiectivele ambițioase propuse pentru 2021. 

Variațiile aferente veniturilor din exploatare sunt generate de întârzierea alocărilor de certificate aferente noii perioade (2021-2024), o diminuare cu caracter temporar. Pe linia altor câștiguri și pierderi sunt înregistrate provizioanele aferente perioadei, iar variația stocurilor a înregistrat diminuări ca urmare a volumelor suplimentare vândute în trimestrul 1 din 2021". 

Cemacon operează trei mari capacități de producție situate în județul Sălaj și a trecut în ultimii ani printr-un proces de restructurare a creditelor neperformante, agreat, în 2013, cu banca finanţatoare, BCR. Societatea și-a mutat sediul din Sălaj în Cluj. Fraţii Pavăl, fondatorii celei mai mari rețele de bricolaj din România, sunt cei mai mari acţionari ai Cemacon, prin intermediul societăților Dedeman SRL (73,3%) şi prin PIF Industrial (16,7%).

Comenteaza