Proiectul 21-COP-0019 – EMERALD, coordonat de UTCN, nominalizat de către ANPCDEFP drept cel mai bun proiect implementat la categoria învățământ superior
- Scris de Ziua de Cluj
- 23 Oct 2024, 11:46
- Educaţie
- Ascultă știrea

Proiectul 21-COP-0019 – EMERALD, coordonat de UTCN și finanțat din fonduri norvegiene, a fost nominalizat de către ANCPDEFP drept cel mai bun proiect implementat la categoria învățământ superior.
Proiectul 21-COP-0019 – EMERALD, coordonat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) și finanțat din fonduri norvegiene, a fost nominalizat de către Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANCPDEFP), drept cel mai bun proiect implementat la categoria învățământ superior, pe întreaga perioadă a derulării acestui program în România, între anii 2014-2024.
Nominalizarea a avut loc în cadrul conferinței finale a Programului de Educație, Burse, Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), finanțat prin Mecanismul financiar al SEE (2014-2021). Organizată de ANCPDEFP, conferința s-a desfășurat în data de 17 octombrie 2024 la București, într-un cadru ceremonial, în prezența finanțatorilor acestui program, precum și a altor personalități din domeniul educațional.
Proiectul 21-COP-0019 – EMERALD, coordonat de UTCN, în parteneriat cu Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, Universitatea din Agder, Norvegia, Universitatea Tehnică din Poznan, Polonia și compania privată BIZZCOM S.R.O din Slovacia, a primit această distincție datorită rezultatelor de excepție pe care le-a obținut în sprijinirea unor pacienți reali cu nevoi speciale (cu brațe amputate) cu proteze, orteze şi brațe robotizate, care au fost concepute, dezvoltate și realizate de către studenți, în colaborare cu profesorii de la instituțiile de învățământ superior implicate în proiect.
Totodată, distincția a fost acordată datorită resurselor educaționale și metodelor inovatoare utilizate în educație și cercetare, concepute, dezvoltate și implementate în cadrul proiectului. Acestea au fost integrate într-o platformă educațională de tip elearning, care pe parcursul derulării și implementării proiectului a fost accesată de mai mult de 1000 de ori de către cadre didactice, studenți și cercetători provenind de la universități de prestigiu din Europa, Asia și America.
Rezultatele de excepție ale proiectului 21-COP-0019 – EMERALD au condus, în final, la constituirea așa-numitei Reţele Europene de Printare 3D a Sistemelor Mecatronice Biomimetice (European Network for 3D Printing of Biomimetic Mechatronic Systems – EMERALD).
Astfel, pe parcursul derulării proiectului, au fost semnate acorduri de parteneriat cu o serie de firme importante din România, Polonia, Slovacia şi Suedia, care activează în domeniul printării 3D sau în domeniul bio-mecatronic. Acestea s-au arătat interesate să contribuie, alături de partenerii proiectului 21-COP-0019 – EMERALD, la conceperea și dezvoltarea unor brațe robotizate, respectiv proteze și orteze medicale personalizate, la o scară mai largă, pentru diverși pacienți cu nevoi speciale (brațe amputate), care necesită sprijin și ajutor în această direcție.