Cât primeşti de la stat pentru o fermă de familie

Cât primeşti de la stat pentru o fermă de familie
Fermierii pot obţine gratis până la 125.000 de euro pentru o afacere în agricultură.
Clujenii au beneficiat în 2013 de fonduri pentru ferme de porci, livezi, ciupercării.

Afacerile din sectorul agricol se află pe primul loc la atragerea de fonduri europene, sumele solicitate fiind duble faţă de cele puse la dispoziţie. Fermierii clujeni au profitat de această oportunitate.

„Agricultura este campioana atragerii fondurilor europene, pe cele trei măsuri principale pe care s-au axat fermierii fiind nevoie de încă 1 miliard de euro pentru a concretiza proiectele depuse. În agricultură, cererea este de 200-250% ori mai mare decât fondurile disponibile, în timp ce pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane atragerea acestor sume a ajuns la abia 10%. Din păcate, agenţiile de stat sunt suprasaturate, funcţionarii fiind îngropaţi în dosare, iar Ministerul Finanţelor Publice, care ar trebui să avizeze cofinanţările, întârziind eliberarea acestora de la 30 de zile la 6-9 luni. În concluzie, întârzie şi banii de care ar trebui să beneficieze fermierii", afirmă Avram Fiţiu, coordonator al Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice din Transilvania.

Cele mai accesate măsuri sunt pentru fermele de familie sau pentru instalarea tinerilor fermieri. Fiţiu a dat ca exemple de atragere de fonduri livada Steluţa din Cluj-Napoca (500.000 de euro) şi două sere din Baciu (300.000 de euro). La sesiunea din aprilie pentru modernizarea exploatatiilor agricole (Măsura nr. 121) au obţinut bani mai multe proiecte din Cluj, care figurează pe portalul Agentiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală si Pescuit (APDRP). Acestea vizează înfiinţarea sau modernizarea de ferme de ovine la Săvădisla şi de bovine la Mociu, o ciupercărie la Fizeşu Gherlii, achiziţionarea de utilaje agricole la Ceanu, o livadă la Cluj-Napoca (societatea Briapom SRL).

APDRP va lansa în perioada 25 iunie - 31 iulie o sesiune de depunere a cererilor de finantare pentru modernizarea exploatatiilor agricole (Măsura nr. 121), adresată celor care vor să dezvolte fermele de familie. Suma totală alocată este de 50 milioane de euro, iar valoarea maximă eligibilă a unui proiect nu va putea depăşi 125.000 de euro. Procentele de cofinantare nerambursabilă si citeriile generale de accesare a sprijinului financiar sunt cele specifice investitiilor prin Măsura 121 sunt disponibile gratuit pe pagina de internet a APDRP. Dimensiunea economică a fermei (UDE) trebuie să fie cuprinsă între minim 2 si maxim 50 UDE.

Este vorba atât despre ferme de productie vegetală, de crestere a animalelor, cât si despre ferme mixte. La o fermă mixtă de bovine cu bază furajeră, pentru o dimensiune minimă de 2 UDE, familia ar trebui să detină 3,5 ha de teren cultivat cu grâu, orz, porumb, fânete si plante de nutreţ, precum si de trei vaci de lapte. Investitiile pentru care vor fi disponibile proiecte tip sunt ferme de legume în câmp (maxim 2 ha) şi ?n spaţii protejate (maxim 1.000 mp), livezi de pomi si arbusti fructiferi (maxim 5 ha), ferme de vaci de lapte (maxim 20 de capete), de porci (maxim 100 de capete) găini ouătoare (maxim 4.000 de capete). Prin ordonanta de urgentă nr. 43/2013, proiectele declarate eligibile vor beneficia de o garantare de 80% a sumelor pentru cofinanţare, prin institutii finantatoare.

Totodată, de la bugetul statului se va facilita acodarea de microcredite de până la 75.000 euro, pe cel mult 10 ani, tot pentru asigurarea cofinantării. Aceste microcredite vor fi acordate prin institutii financiare. Pentru a putea beneficia de fondurile puse la dispozitie, fermierii trebuie să respecte conditiile de accesare si să se încadreze în criteriile de selectie ale măsurii de modernizare a exploatatiilor agricole mentionate în Ghidul Solicitantului disponibil pe pagina de internet a APDRP. Pot depune proiecte atât persoane fizice (cu condiţia autorizării înaintea semnării contractului de finanţare), cât şi persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale/familiale sau alte tipuri de beneficiari eligibili. Oportunitatea de finantare este disponibilă si prin Grupurile de Actiune Locală care implementează la nivel teritorial această măsură.

 

 

Comenteaza