Cât au cheltuit românii de Revelion

Cât au cheltuit românii de Revelion
111.000 de persoane şi-au petrecut această perioadă în staţiunile din ţară, în creştere cu 15% faţă de 2013. Ei au dat cu 15% peste anul precedent.

Românii au cheltuit pentru Revelionul din ţară 95 de milioane de lei. În străinătate au călătorit pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă din acest an 10.000 de turişti, în creştere cu 30% faţă de 2013.

Aceştia au cheltuit în afara ţării, numai pentru servicii turistice, 5,3 milioane euro, în creştere cu 70% faţă de anul anterior, potrivit studiilor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), realizate pe baza datelor furnizate de sistemul de rezervări RezEx.ro şi a sondajului aplicat operatorilor din turism. Cele mai mari creşteri s-au înregistrat în zonele montane, unde 25.000 de persoane au optat să-şi petreacă vacanţa la munte, iar 30.000 au plătit pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile oraşe ale României, în creştere cu 20% faţă de anul anterior. În zonele rurale, turiştii au fost 29.000, în timp ce 26.000 au ales să petreacă sărbătorile în staţiunile balneare, pentru litoral au optat 600, iar pentru Delta Dunării, doar 100. Numărul românilor care au cumpărat un pachet turistic pentru petrecerea Revelionului în ţară a crescut cu 15%, ajungând la 110.700.

Tarifele percepute în perioada sărbătorilor nu s-au modificat semnificativ faţă de anul anterior, cu excepţia Deltei Dunării şi a zonelor rurale, unde se constată o creştere de 3%. Românii au cheltuit 95 de milioane de lei pentru achiziţionarea pachetelor de Revelion în ţară, în creştere cu 15% faţă de anul anterior. Cererea a fost foarte mare în zonele montane şi în marile oraşe, iar menţinerea tarifelor de anul trecut a făcut ca hotelurile, restaurantele şi cluburile să fie ocupate în proporţie mai mare faţă de 2013. Preferinţele românilor s-au îndreptat către hotelurile de categorie foarte bună, renumite ori spre oferte foarte ieftine.

Numărul mare de zile libere a făcut ca mulţi români să plece în străinătate pentru petrecerea revelionului, astfel că numărul celor care au petrecut sărbătorile în afara ţării să crească cu 30% faţă de 2013, ajungând la 10.050. Statisticile demonstrează că românii au cheltuit cu mult mai mulţi bani în străinătate pentru aceste sărbători, 5,3 milioane de euro, în creştere cu 70% faţă de anul anterior. Cele mai solicitate destinaţii externe au fost Austria, Bulgaria, Grecia şi Turcia. Se constată o creştere a cererii pentru destinaţiile exotice, datorată unui număr mare de zile libere ce permit deplasări în destinaţii îndepărtate şi a schimbării mentalităţii românilor care au început să renunţe la economii în ceea ce priveşte vacanţele.

O mare parte dintre români şi-au cumpărat servicii turistice folosind sisteme de rezervări pe interent, de aceea numărul turiştilor individuali, care nu apelează la servicii de turism organizat prin agenţii, e în creştere. Cauzele creşterii circulaţiei turistice prilejuită de sărbătorile de iarnă din 2013-2014 au fost perioada prelungită de concediu din acest an (Crăciunul şi Anul Nou au făcut punte); menţinerea tarifelor atât în ţară cât şi în străinătate; ofertele variate şi avantajoase ale agenţiilor de turism, hotelurilor, pensiunilor, restaurantelor şi cluburilor pentru această minivacanţă, susţine Mohammad Murad, preşedintele FPTR. Revelion 2014 în România

Loc Pachet mediu Turişti

Oraşe 30.000 650 lei
Rural 29.000 900 lei
Montan 25.000 1.200 lei
Litoral 600 800 lei
Delta 100 950 lei

Sursa: FPTR

 

 

Etichete
Comenteaza