Care este firma chineză care ar putea investi miliardul de euro în hidrocentrala Tarniţa

Care este firma chineză care ar putea investi miliardul de euro în hidrocentrala Tarniţa
Chinezii ar putea investi în hidrocentrala de sute de milioane de euro de la Tarniţa Lăpuşteşti. Negocierile au fost demarate cu o companie din domeniul energetic, dezvăluie secretarul de stat din Ministerul Economiei, Rodin Traicu.

"Am purtat discuţii intense cu firma China Guangdong Corporation, care vrea să vină să investească în centrală, ei având o experienţă foarte mare în centrale prin pompaj, în proiectare, construcţie de echipamente şi implementare", a spus Traicu într-un interviu pentru Agerpres.

El adaugă că întregul proces de avizare a investiţiei a trebuit reluat, după ce vechile avize au expirat în urmă cu trei ani. "Am dat drumul la licitaţie pentru achiziţia serviciilor unei firme care să facă studiul pentru impact de mediu, care a fost făcut şi a fost respins de către Agenţia de Mediu Cluj în 2010 şi de atunci iar nu s-a mai făcut nimic", a explicat el.

Ministerul Economiei se află acum în stadiul de elaborare a unui Memorandum prin care Guvernul să decidă cine va face investiţia în hidrocentrala de la Cluj - o investiţie costisitoare, având în vedere că numără aproape 200 km de linie electrică de 400 kilovolţi dublă, care să ducă energie de la Tarniţa-Lăpusteşti până la staţia modernizată de la Mintia, evaluată la 135 milioane euro.

"Aceşti bani nu sunt prinşi în investiţia iniţială şi nici Transelectrica nu poate să o facă singură din banii pe care îi ia pe servicii de sistem", spune Traicu. "Deci am făcut marele salt înainte, am readus hidrocentrala în prim plan. Tot pentru Tarniţa-Lăpusteşti am purtat discuţii intense cu firma China Guangdong Corporation, care vrea să vină să investească în centrală, ei având o experienţă foarte mare în centrale prin pompaj, în proiectare, construcţie de echipamente şi implementare. Tarniţa e privită în două etape: o primă etapă de 500 MW, urmată de extindere cu încă două grupuri de încă 500 MW, deci finalul va fi 950-1.000 milioane euro, la care se adaugă linia", a spus el.

Amintim, Ministerul Economiei anunţa la sfârşitul anului trecut că lucrările încep în martie 2012

Vezi detalii despre viitoarea hidrocentrală

Comenteaza