„Boc a scăzut salariile bugetarilor cu 25%, Tudose le scade la privaţi cu 17%”

„Boc a scăzut salariile bugetarilor cu 25%, Tudose le scade la privaţi cu 17%”
Consiliul Federativ al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Chimie-Petrochimie (FNSCP) a decis, cu unanimitate de voturi, să solicite abrogarea ordonanţei de urgenţă a guvernului (OUG) nr. 79/2017 de modificare a Codului Fiscal.

Federaţia are în componenţă sindicatele din companiile OMV Petrom, Rompetrol, Azomureş, Petrotel Lukoil, Michelin, Chimcomplex Borzeşti, Policolor, Conti Tech, Amplo, Gedeon Richter, Oucalips, Iprochim. Ordonanţa nu transferă nicio contribuţie de la angajator la angajat, aşa cum s-a susţinut de către guvern în toată perioada dinaintea adoptării acesteia, afirmă sindicaliştii.
 
„Dacă într-adevăr era un transfer, trebuia ca acesta să rezulte din efectul legii; or, în cuprinsul OUG nu regăsim acest lucru. De fapt, OUG diminuează contribuţia angajatorului la 2,25% pentru condiţii normale de lucru, creşte contribuţia angajatului astfel: de la 16% (CAS şi CASS), 16% impozit şi 0,5 şomaj (acum) la 35% CAS şi CASS şi 10% impozit pe venit de la 1 ianuarie 2018.
 
Prin această modificare a Codului Fiscal scad salariile tuturor salariaţilor din România. Pentru sistemul privat statul nu compensează această diminuare, neavând în cuprinsul actului normativ vreo normă prin care angajatorul să fie obligat să majoreze salariul. În aceste condiţii, rămâne doar negocierea între angajator şi angajat, dacă şi în ce procent va majora salariile, pentru a diminua efectul aplicării OUG de modificare a Codului Fiscal.
 
Dacă guvernul Boc a scăzut salariile din sistemul bugetar cu 25%, acum guvernul Tudose a scăzut salariile nete din sistemul privat cu peste 17%, fiind nevoie ca angajatorul să acorde o majorare a salariilor de bază cu 21% (procent calculat inclusiv în simulările prezentate în comisii de dialog social din cadrul prefecturilor) ca salariatul să nu piardă la salariul net în urma adoptării OUG. Suntem pregătiţi pentru acţiuni specifice sindicale ca această OUG adoptată de un guvern social-democrat, prin care scad salariile din sistemul privat, să fie abrogată”, conform FNSCP.

Comenteaza