Biserica-monument din Sic, închisă pentru doi ani

Biserica-monument din Sic, închisă pentru doi ani
Biserica Reformată din Sic va fi închisă pentru doi ani. Edificiul de secol XIII este reabilitat cu 3 milioane de lei, bani europeni. Slujbele se ţin în căminul cultural.

Biserica protestantă din Sic, construită în anul 1242, este reabilitată prin Programul Operaţional Regional (POR). Modernizarea lăcaşului de cult, inclus în patrimoniul naţional, va dura doi ani.

"Este prima reabilitare serioasă, de la construcţia bisericii. Ultima dată lăcaşul a fost modernizat în 1946. Vom scoate la iveală frescele care au fost acoperite în secolul XVII, se va moderniza moilierul şi podeaua din piatră cioplită. Ne-am gândit să intervenim de la fundaţie până la acoperiş. E o biserică de categoria A şi am căutat să facem cât mai bine reabilitarea şi să scoatem la iveală frescele şi podeaua.", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, părintele Sallai Marton, din Sic.


Biserica protestantă este una din cele mai vechi din Transilvania. A fost construită în stil gotic, în secolul XIII şi a trecut prin multe. Biserica a ars în 1770, dar a fost reconstruită. Modernizarea bisericii a început acum câteva zile şi, potrivit contractului, va dura până în 29 iulie 2015. Valoarea proiectului este de 3 milioane de lei.

"Noi avem, în parohie, peste 1.680 de enoriaşi. Cât timp vor dura lucrările vom ţine slujbele în căminul cultural din oraş. Dumnezeu este oriunde", explică părintele.

Modernizarea bisericii ar putea aduce la Sic încă o mie de turişti în plus pe an.

"E un monument istoric, pe care vine lumea să-l viziteze, mai ales în 24 august - ziua Sfântului Bartolomeu, când a avut loc invazia tătară şi au fost măcelărită aproape toată populaţia satului. La ora actuală avem cam 1.000 de turişti pe an, dar cred că după ce va fi gata reabilitată biserica, la noi în sat vor putea ajunge încă pe atâţia", crede primarul comunei Sic, Sallai Ioan.

 

 

Comenteaza