Beer Wall Cafe este povestea tânărului care a dat Belgia pe Cluj și a intrat în afaceri. „În pandemie, cafeaua mi-a salvat business-ul”

Beer Wall Cafe este povestea tânărului care a dat Belgia pe Cluj și a intrat în afaceri. „În pandemie, cafeaua mi-a salvat business-ul”
| Foto: Facebook - Beer Wall Café

Beer Wall Cafe din Cluj-Napoca este afacerea tânărului Alin Deac, întors la Cluj din Belgia. În cea mai bună zi, localul a vândut 300 de beri, iar cafeaua l-a salvat de la faliment în pandemie. 

Beer Wall Cafe din Cluj-Napoca este afacerea locală cu bere și cafea a tânărului Alin Deac, care a revenit în România după ce a locuit timp de trei ani în Belgia.

Berea artizanală și cafea de la Cluj. Un tânăr întors din Belgia și-a deschis o afacere în țară: „În pandemie, cafeua mi-a salvat business-ul. M-am în

Afacerea a pornit din dorinţa tânărului de a consuma bere de calitate şi în România, la fel ca în Belgia. Așa că, după cercetări amânunțite întinse pe câtiva ani, Alin a obținut 33.000 de euro finanțare, în urma finalizării unui curs de antrepenoriat.

Beer Wall Cafe a împlinit doi ani de funcționare în ianuarie 2022. 

162.000 de lei este cifra de afaceri a firmei lui Alin Deac, însă tânărul dorește să o dubleze anul acesta, iar în trei ani speră să ajungă la primul milion de lei.

S-a întors să își facă un rost în România

„M-am întors pentru a îmi găsi un rost aici, la noi. Mă simţeam străin, era foarte frumos acolo, dar îmi lipsea ceva. Nu mă gândeam atunci că o să încep businessul acesta în ţară, dar întorcându-mă, căutând bere bună şi văzând că e foarte greu să găsesc, mi-a venit în minte să facem un magazin de bere la noi în ţară şi să educăm lumea. Finanţarea a venit după trei, patru ani de cercetări. M-am înscris într-un program cu finanţare europeană, am făcut un curs de antreprenoriat - era un concurs de planuri de afaceri şi la final trebuia să dovedeşti că proiectul tău este sustenabil. Nu ne-am aşteptat să ne aleagă din 400 de candidaţi. Această finanţare a fost de circa 33.000 de euro, la care am mai adăugat şi eu 5.000-6.000 de euro”, a povestit Alin Deac pentru ZF.

Găsirea locaţiei, spune el, a fost una dintre cele mai mari provocări, întrucât obţinerea unui spaţiu mic, cochet, într-o zonă bună şi care să nu coste mult este un lucru dificil în Cluj. Beer Wall Cafe îşi desfăşoară astăzi activitatea aproape de centrul oraşului şi are 40 de locuri în interior şi 24 pe terasă.

Ups and downs cu beri aduse din toată țara

În cei doi ani de funcţionare, susţine Alin Deac, au fost foarte multe valuri, atât de bucurii şi realizări, cât şi de incertitudini. Însă business-ul este astăzi mult mai puternic şi a reuşit să creeze o comunitate în care pasionaţii de bere se pot susţine reciproc. Fondatorul Beer Wall Cafe spune că berile din meniu sunt aduse din Cluj, Bucureşti, Oradea, Buzău, Bistriţa sau Mureş, iar 90% din portofoliu este acoperit de branduri locale. „Găsim microberăriile pe social media – Facebook, Instagram – sau prin comunitate. Comunitatea consumatorilor de bere bună este încă destul de mică, dar noi ne propunem să o creştem”, mai spune Alin Deac.

Cafeaua l-a salvat în pandemie

Antreprenorul mătrurisește că, în perioada pandemiei, cafeaua a fost cea care a salvat business-ul și de aici vine denumirea localului. Acesta îşi desfăşura activitatea într-un spaţiu mic, iar atunci când nu se putea sta în interior, date fiind restricţiile de la vremea respectivă, s-a luat hotărârea să se vândă şi cafea de specialitate.

„Astfel, ne-am scos o masă la geam, iar aceasta a fost modul în care Beer Wall Cafe a trecut cu bine peste primul an de pandemie”, a mărturisit Alin.

300 de beri pe zi

După ce măsurile s-au relaxat, în vara anului trecut, industria HoReCa a revenit încet-încet la normal, iar acea perioadă a fost una prosperă și pentru Beer Wall Cafe, când cea mai bună zi pentru local a fost atunci când a vândut 300 de beri artizanale. Alin Deac își propune să ajungă din nou la acest prag.

Portofoliul Beer Wall Cafe mai poate fi extins. Alin Deac spune că merge constant în microberării, unde are loc degustarea berilor care ajung ulterior în local. El încurajează micii producători să dezvolte în continuare noi sortimente de bere.

În prezent, Beer Wall Cafe funcţionează cu doi angajaţi. Fondatorul este şi administratorul localului şi se ocupă de relaţia cu clienţii, de evenimente şi ţine legătura cu furnizorii.

În perioada următoare, Alin îşi propune să consolideze ceea ce a creat în ultimii doi ani, după care ar vrea să extindă afacerea: „În doi, trei ani, vrem să ajungem la un spaţiu mai mare, de 120 de metri pătraţi, în care să avem şi propria bucătărie, să facem food pairing cu berea. Am vrea să facem şi o mică instalaţie, unde să producem propria bere.

Pe acest segment de piaţă, al berii artizanale, este mult loc de dezvoltare, crede el, mai ales în oraşele mari ca Timişoara, Cluj, Iaşi sau Bucureşti.

Comenteaza