Bătaie pe angajați în marile magazine. Kaufland mărește salariile și dă 1.000 de lei pentru o recomandare bună

Bătaie pe angajați în marile magazine. Kaufland mărește salariile și dă 1.000 de lei pentru o recomandare bună
Retailerul german a decis să umble la salariile și beneficiile angajaților pentru a-i putea păstra | Foto: Kaufland

Germanii de la Kaufland urcă la 3.300 de lei salariile brute ale angajaților din România și le dau 1.000 de lei în plus dacă recomandă pe cineva care va fi recrutat.

Kaufland România, unul dintre cei mai mari angajatori privați de pe piața românească, a anunțat majorarea venitului minim pentru lucrătorii comerciali din magazine la 3.300 lei brut și a actualizat pachetul de beneficii pentru angajați.

Noul venit minim pornește de la 3.300 de lei brut, incluzând tichetele de masă și sporurile salariale, și va intra în vigoare din martie. Salariul unui lucrător comercial va ajunge la aproape 2.000 de lei net, fiind mărit cu 18%, respectiv cu 54% peste salariul minim la ni­vel naţio­nal. Tot atunci va fi activat noul contract colectiv de muncă.

Acesta prevede o creștere de până la 20% la ajutoarele în bani acordate angajaților pentru evenimente din viața personală. Pentru copiii nou-născuți ai angajaților, compania va oferi pachete cu produse de igienă marca proprie. Din primăvară vor fi recompensați cu 1.000 lei brut angajații care recomandă candidați potriviți pentru posturile disponibile.

„Decizia Kaufland România de a mări pachetul salarial și de beneficii de care se bucură angajații noștri consolidează angajamentul de a crea un mediu de lucru corect, orientat către dezvoltare profesională și individuală. Vrem să le oferim angajaților noștri pachete salariale și beneficii competitive, de aceea urmărim permanent să le adaptăm în funcție de nevoile reale ale celor din echipă”, a declarat Marco Hößl, director general al Kaufland România.

Yoga și concediu sabatic

Printre beneficiile suplimentare introduse în 2018  se numără asigurarea voluntară de sănătate, cursurile de meditație și yoga sau concediul sabatic. Fiecare angajat va avea dreptul la două zile libere plătite pe an în care se poate dedica voluntariatului, construirii de case pentru familii cu venituri reduse sau acțiuni de împădurire.

Compania le oferă terapii antifumat și le va facilita cursuri de nutriție și consulturi oftalmologic gratuite. Directorul general se va deplasa la discuții cu angajații din sediul central, centrele logistice și magazine și promite că va încuraja exprimarea liberă, atmosfera de lucru relaxată la toate nivelurile.

Kaufland este cotată la 3,5 stele pe platforma de resurse umane Unde Lucrăm, având aprecieri la mari la proceduri și valori (72%), respectiv pachet salarial (68%) și mai mici la oportunități de angajare (62%), timp la birou vs timp liber și management (câte 64%). “Salariile sunt OK pe funcții de conducere, dar este lipsă de personal și un volum prea mare de lucru. Fidelitatea angajaților ar trebui stimulată prin salarii mai mari pentru lucrătorii comerciali”, consideră un salariat din Cluj-Napoca.

Lanțurile germane, campioanele majorărilor

În ultima pe­rioa­dă, Lidl și Kaufland au apli­cat cele mai substanțiale creșteri de salarii în comerțul din România, exemplul lor fiind urmat și de alți retaileri. Majorările salariale continue din marile magazine din ultimii ani vin în contextul în care există o mare criză de personal la nivel de economie.

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.270 de magazine în șapte țări și o rețea de 121 de unități în România. La Cluj grupul german are trei hipermarketuri, în cartierele Mănăștur, Mărăști și Gheorgheni. Principalii săi concurenți din România de pe segmentul hipermarketurilor sunt Auchan, Carrefour, Cora, iar dintre supermarketuri, Lidl, Profi, Mega Image, Penny.

Salarii medii nete (2017)

- Lidl                        3.103 lei
- Kaufland             2.158 lei
- Carrefour           2.083 lei
- Auchan                2.080 lei
- Mega Image       2.077 lei

Sursa: ZF

Comenteaza