Băncile se pregătesc să crească dobânzile

Băncile se pregătesc să crească dobânzile
Băncile centrale pregătesc terenul pentru majorarea dobânzilor la dolar, euro şi leu.

În America, Fed - banca centrală, ar putea să majoreze dobânzile la dolar mult mai repede decât se aşteaptă pieţele, având în vedere rezultatele bune de pe piaţa muncii. În schimb, dolarul a scăzut faţă de cele mai importante valute din cauza datelor dezamăgitoare referitoare la creşterea salariilor în America, care au avansat cu doar 0,2% în februarie. În Europa, analiştii se tem că Banca Centrală Europeană va începe procesul de creştere a dobânzile mai repede decât aşteptările, având în vedere că inflaţia performează mai bine decât estimările. Toată lumea se aşteaptă ca BCE să stopeze politica de printare de bani, politică care a ţinut la suprafaţă economia Europei în ultimul an, împiedicând-o să se afunde într-un proces lung de stagnare. Scăderea dobânzilor la euro şi lichiditatea în exces au contribuit la creşterea consumului şi parţial a investiţiilor.

În România, analiştii cred că BNR va începe din a doua parte a anului întărirea politicii monetare odată ce inflaţia se va îndrepta spre 2%, cât este ţinta finalului de an, după ce anul trecut România a experimentat deflaţia, arată zf.ro.

Ciprian Dascălu, economistul şef al ING: BNR va începe procesul de întărire a politicii monetare, prin îngustarea coridorului de dobândă, iar primul pas va fi făcut probabil în şedinţa din 3 iulie. Spre finalul anului, BNR ar putea majora şi dobânda de politică monetară (1,75% pe an este acum), crede Dascălu.

Majorarea dobânzilor înseamnă rate mai mari la împrumuturile în lei, euro sau dolar.

 

Comenteaza