Banca Transilvania are de recuperat 15 milioane de la insolventa Hidroserv

Banca Transilvania are de recuperat 15 milioane de la insolventa Hidroserv

Banca din Cluj se află printre cei mai mari creditori ai societății de stat Hidroserv, acum în insolvență. Compania-mamă care are și ea de recuperat o sumă mare a pierdut între timp dreptul de a administra Hidroserv, care îi va reveni CITR Group, principalul jucător de pe piața de insolvențe din România.

Hidroelectrica a pierdut dreptul de administrare a filialei sale de mentenanță, pe care îl exercita printr-un administrator special, fiind acuzată acumularea continuă de pierderi și datorii, precum și lipsa unui plan rațional de activitate la Hidroserv, conform Profit. Dreptul de administrare constă în "dreptul de a conduce activitatea și dreptul de administra și de a dispune de bunurile din averea proprie", potrivit legii insolvenței.

Aceste drepturi urmează acum să fie exercitate de către CITR Group, principal jucător pe piața de insolvențe. Administratorul judiciar a solicitat ridicarea dreptului de administrare a Hidroserv. Argumentele au fost că, de la intrarea în insolvență, Hidroserv și-a majorat pierderile și datoriile, nu a derulat un plan rațional de activitate și nu a implementat măsurile recomandate de către CITR ca necesare pentru reorganizarea companiei.

Hidroserv, intrată în insolvență în 2016, este controlată integral de Hidroelectrica, unde acționar majoritar este Ministerul Energiei (80%). Creditorii s-au înscris la masa credală cu 204 milioane de lei, din care au fost acceptate deocamdată 123 de milioane. Principalii creditori sunt UCM Reșița, furnizorul său de echipamente, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și BT.

Hidroserv a fost înființată în 2013, prin contopirea celor opt sucursale de mentenanță și reparații ale Hidroelectrica: Bistrița, Cluj, Curtea de Argeș, Hațeg, Porțile de Fier, Râmnicu Vâlcea, Sebeș, Slatina. Noua firmă a preluat atât activul, cât și pasivul sucursalelor, inclusiv datorii de 64 de milioane de lei. Decizia a fost luată de Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, aflată atunci la rândul său în insolvență.

Principali creditori

  • UCM Reșița                    21,7 mil. lei
  • Salariați                          22,9 mil. lei
  • ANAF                              29,4 mil. lei
  • Hidroelectrica              19,4 mil. lei
  • Banca Transilvania     15,9 mil. lei
  • Hidroconstrucția         5,3 mil. lei
Comenteaza