Banca Națională: obligațiile la plată suspendate în această perioadă nu figurează ca restanțe

Banca Națională: obligațiile la plată suspendate în această perioadă nu figurează ca restanțe

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) interpretează greșit faptul că obligațiile de plată suspendate consemnate la Centrala Riscului de Credit (CRC) afectează negativ debitorii prin îngrădirea accesului la servicii bancare pe viitor, avertizează Banca Națională a României.

BNR a precizat că obligațiile de plată ale debitorilor către instituțiile de credit și financiare nebancare suspendate în conformitate cu prevederile ordonanței de urgență a guvernului nr. 37/2020 nu sunt consemnate la CRC ca sume restante la plată, fiind înregistrate cu diferit față de situațiile de neplată.

“Amânarea la plată determinată de pandemia coronavirusului nu trebuie asociată unei noțiuni de dificultate financiară a debitorului, fapt pentru care nu sunt afectate negativ relațiile cu banca ale debitorilor respectivi, persoane fizice sau juridice.

Prin regulamentul BNR și funcționarea CRC sunt evidențiate explicit aceste diferențe calitative legate de înregistrarea creditelor, astfel încât facilitățile OUG nr. 37 să nu afecteze caracterul bancabil al clienților care au apelat la această prevedere.

Modul de înregistrare la CRC a suspendării obligațiilor de plată potrivit OUG nr. 37 evidențiază caracterul complet diferit al restructurării de credit la care s-a apelat în situația determinată de pandemie, astfel încât aceasta să nu fie considerată o problemă specifică a debitorului.

Persoanele fizice și juridice ce au apelat la facilitățile prevăzute nu sunt considerate clienți nebancabili și relațiile lor cu băncile nu vor fi afectate din această cauză, odată cu reluarea plăților. Cu toate acestea, decizia de creditare a unui client este una internă a creditorului, în conformitate cu politica proprie de creditare”, conform BNR.

Comenteaza