Băile Figa, invadate de clujeni. Au scumpit deja cazarea

Băile Figa, invadate de clujeni. Au scumpit deja cazarea

Turiștii clujeni aduc încasări substanțiale Băilor Figa, în lipsa unui aqua-park în "capitala Transilvaniei". La fel se întâmplă la complexele acvatice Nymphaea (Bihor) sau Arsenal Park (Hunedoara).

Proprietarii pensiunilor și caselor de vacanță de la Băile Figa speră ca sezonul estival în stațiunea de lângă Beclean (județul Bistrița-Năsăud) să se deschidă în 15 mai, iar interesul turiștilor să rămână măcar la fel de mare ca anul trecut, când au scumpit tarifele ca să facă față cererii, conform Timp Online.

”Anul trecut a fost foarte bun pentru noi, au crescut și prețurile. În august 2020 numai două nopți nu am avut cabana închiriată. Majoritatea celor care au cabane frumoase au fost în aceeași situație. Înainte dădeam cabana cu 450 lei/noapte, după ce am făcut ciubărul, cu 550 și chiar 600 de lei în week-end. Pentru acești bani, turiștii primesc cazare și lemnele ca să-și pregătească mâncarea. Am o cabană cu trei dormitoare și 12 locuri. Rezervări am luna aceasta în fiecare week-end”, a spus proprietarul unei cabane cu ciubăr de la Băile Figa.

Cei mai mulți oaspeți au venit din zona județele Suceava, Harghita, Cluj, dar și din Bistrița-Năsăud. Majoritatea dintre cei care au mai fost și în trecut revin. La Băile Figa sunt 200 de cabane și 100 de căsuțe mici. Zona de agrement Băile Figa a devenit stațiune turistică de interes local, în urma hotărârii guvernului din 19 martie.

Complexul Wellness Termal Nymphaea, o investiţie de 20 de milioane de euro realizată de Primăria Oradea şi administrată de Administraţia Domeniului Public, a finalizat anul 2019 cu afaceri de 5 milioane de euro şi un profit de 2,5 milioane.

Aquapark-ul din Oradea este în cele 6% din Europa care au profit fără să fie subvenţionate din bani publici, a declarat Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public Oradea. În 2019, la Nymphaea au fost 354.977 de turişti, cei mai mulţi în luna august. Peste jumătate dintre clienţii complexului sunt din Cluj.

Complexul termal a fost realizat prin parteneriat public-privat, fiind cel mai mare aquapark din vestul ţării, pe 7 ha. Proiectul a fost finanţat prin fonduri europene, respectiv prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, iar lucrările au fost executate de compania Kesz Epito Szeged – Sucursala Cluj-Napoca.

Deschiderea loturilor 3 și 4 din Autostrada Sebeș - Turda a dublat numărul turiștilor din Cluj care vizitează complexul Arsenal Park. Familiile cu copii venite în număr mare din Cluj-Napoca au schimbat profilul obiectivului. Proprietarii complexului din Orăștie (Hunedoara), fraţii Marius și Emil Cristescu, l-au transformat din unul destinat team building-urilor în unul care se adresează familiilor cu copii.

"Când s-au deschis tronsoanele spre Cluj, în 2018, s-a dublat numărul de clienţi din această zonă la Arsenal Park, pentru că acum se face o oră şi jumătate din Cluj, faţă de două ore şi 15 minute înainte", declara Marius Cristescu. 

Proiectele de aquapark vizate de-a lungul timpului de municipalitatea din Cluj-Napoca la Băile Someşeni, complexul Sun sau Parcul Est au căzut unul după celălalt. În judeţ mai există ştranduri la Turda, Dej, Cojocna. Un miniaquapark a fost amenajat la Floreşti. Clujenii mergeau în parcurile acvatice ale Ungariei (Nyirbator, Nyiregyhaza, Balmaszujvaros, Debrecen, Gyula, Hajduszoboszlo).  

Comenteaza