Autostrada Târgu-Mureș - Câmpia Turzii va fi terminată în 2019

Autostrada Târgu-Mureș - Câmpia Turzii va fi terminată în 2019
Durata parcurgerii drumului Târgu-Mureș – Câmpia Turzii se va reduce de la o oră la 36 de minute după finalizarea lucrărilor, susțin administratorii șoselei de mare viteză.

Ministerul Transporturilor (MT) a aprobat cererea de finanțare pentru proiectul de construire a autostrăzii Târgu-Mureș – Ogra – Câmpia Turzii, depus de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în calitate de beneficiar al finanțării nerambursabile alocate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Obiectivele acestui proiect sunt reprezentate de construirea a 51,7 km noi de autostradă, cu două benzi pe fiecare sens de mers, pentru tronsonul Târgu-Mureș – Ogra – Câmpia Turzii, situat pe rețeaua TEN-T Core și 4,7 km drum de legătură de la Drumul Național nr. 15 la autostradă.

Proiectul va contribui la reducerea timpului de deplasare între localitățile Târgu-Mureș și Câmpia Turzii de la 62 la 36 de minute, conform oficialilor MT. Valoarea proiectului este de 1,82 miliarde de lei, fiind finanțat prin POIM 2014-2020 cu 75% din valoarea eligibilă aprobată, respectiv 1,13 miliarde, asigurată din Fondul de Coeziune.

Restul de finanțare, de 378 de milioane, va proveni de la bugetul de stat. Proiectul a început să fie implementat din data de 1 ianuarie 2014 și va fi terminat la data de 31 octombrie 2019, având o durată de 70 de luni.

Întârzierile la autostrăzile românești, remarcate la Bruxelles

Autoritățile române au accelerat pregătirea proiectelor majore de infrastructură, ca tronsoanele de autostradă Câmpia Turzii - Târgu-Mureș și Sebeș - Turda, tronsonul de cale ferată Gurasada – Simeria, magistrala 6 de metrou București - Otopeni, ce urmează a fi trimise spre aprobare Comisiei Europene până la finalul anului, a informat Corina Creţu, comisar european pentru politică regională.

"România are la dispoziţie peste 5 miliarde de euro în cadrul POIM. Pentru a absorbi eficient această sumă avem nevoie de o planificare realistă, o pregătire amănunțită și o implementare eficientă a proiectelor de transport. Sper ca întârzierea de până acum în pregătirea și implementarea noilor proiecte de transport să fie recuperată", a spus comisarul european. 

Litigiile contractuale între antreprenori și beneficiarii majori de transport, cum ar fi CNAIR și CFR SA, au dus la întârzieri în implementarea proiectelor. Autoritățile române colaborează cu experți internaționali pentru a elabora un nou contract standard, cu clauze de arbitraj pentru soluționarea conflictelor, în loc să recurgă la instanțele judecătorești obișnuite.

Astfel s-ar facilita și accelera implementarea proiectelor de transport cu finanțare europeană şi a celor cu finanţare națională. 5,1 miliarde de euro sunt disponibile pentru transport în cadrul POIM pentru perioada 2014-2020.  

Comenteaza