Aurul, la mare preţ în 2012

Aurul, la mare preţ în 2012
Cererea de aur a ajuns la aproape 1.200 de tone în ultimul trimestru al anului trecut, depăşind 66 de miliarde de dolari. Este vorba de noi niveluri-record, potrivit raportului emis de World Gold Council (WGC) şi dat publicităţii zilele trecute.

 Raportul arată că cererea de aur înregistrată în tot anul trecut a depăşit 236 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă un record valoric al tuturor timpurilor. Aproape jumătate din cererea de aur, mai exact 43%, a fost reprezentată în 2012 de bijuterii, pe locul doi situându-se lingourile şi monedele de aur (29%).

Băncile centrale au cumpărat 12% din aurul tranzacţionat anul trecut, în timp ce pentru tehnologie s-a folosit o zecime din aurul mondial. Cererea anuală de aur a reprezentat cu 15% mai mult decât media celor cinci ani anterior, creşterea datorându-se în principal segmentului investiţional şi băncilor centrale. În ceea ce priveşte segmentul bijuteriilor şi al monedelor şi lingourilor de aur, se remarcă o creştere constantă a valorilor înregistrate în ultimii zece ani, în contextul creşterii repetate a preţului aurului. Pentru anul în curs, raportul WGC previzionează o scădere uşoară a volumului de aur cerut pentru bijuterii, în timp ce valorile vor rămâne ridicate. Investitorii continuă să prefere aurul ca un instrument sigur, aşadar acest segment va înregistra, probabil, noi valori record. World Gold Council reuneşte toţi actorii implicaţi pe piaţa aurului, are sediul în Marea Britanie şi operează în India, Orientul Îndepărtat şi Orientul Mijlociu, Europa şi SUA.

Printre membrii WGC se numără cele mai performante companii miniere la nivel mondial.

Etichete
Comenteaza