Au înviat agenţiile imobiliare. Clujul are cu 30% mai multe

Au înviat agenţiile imobiliare. Clujul are cu 30% mai multe
Creşterea pieţei imobiliare la Cluj şi faptul că aici s-au înregistrat cele mai mari preţuri din ţară la apartamente a făcut ca numărul agenţiilor să urce cu o treime în ultimul an, după ce în perioada crizei acesta a scăzut drastic.

Datele Clubului Profesioniștilor în Imobiliare (CPI) arată că numărul agențiilor imobiliare active în România s-a majorat cu 28% în decursul ultimelor 12 luni, din iunie 2016 până în iunie 2017, dacă se iau în calcul firmele cu cel puțin 10 oferte valabile în piață. În orașele din România activează 3.508 agenții de profil, o premieră pe piața imobiliară din România în ultimii 10 ani. 
 
Dintre principalele centre regionale ale țării, piața din Constanța a crescut cel mai mult ca pondere (+70%). Pe doi se situează Brașov (+37), apoi Cluj-Napoca (+30%), Iași (+26%), București (+12%), Timișoara (+10%).

În cifre absolute, cele mai multe agenții imobiliare se află în București. Cu 1.030 de firme care prestează servicii imobiliare, capitala cumulează aproape o treime din jucătorii activi din piață. Totuși, liderii pieței atrag atenția asupra necesității profesionalizării pieței.

Agenţi mulţi, dar slab pregătiţi
 
„Am constatat apariția multor jucători noi în piață, mulți agenți și agenții noi, care încearcă să își facă loc în această efervescență. Rămâne acută problema profesionalizării pieței, a breslei de agenți imobiliari, printre ultimele profesii liberale fără o asociație oficială care să coaguleze practicanții și care să contribuie la o normare a practicilor de lucru și la educarea profesioniștilor afiliați. Acesta e motivul pentru care noi am investit semnificativ în ultimii ani, dezvoltând un program de formare pe trei niveluri, cu 200 de ore de training specializat”, spune Răzvan Cuc, președintele RE/MAX România, membru al CPI.
 
Un semn al intensificării apetitului pentru imobiliare este evoluția prețurilor. Potrivit indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare în România a consemnat un avans de 6,7% în prima jumătate din 2017, până la 1.120 euro/mp util (1.050 în decembrie 2016). Cea mai mare creștere, de 10%, a avut loc în Cluj-Napoca, la mică distanță situându-se Iași, cu un avans de 9,6%. Următoarele poziții în topul marilor orașe sunt ocupate de Timișoara (+8,2%), Constanța (+7,3%), Brașov (+6,2%) și București (+5,4%).

Imobiliarii susţin că preţurile nu sunt umflate
 
„Vedem o creștere accelerată în segmentul nou. Din datele monitorizate de noi, aproape jumătate dintre cumpărători urmăresc să achiziționeze un apartament nou în mod explicit. În București și marile orașe asistăm la dezvoltarea unei generații noi de proiecte imobiliare, de multe ori multifuncționale. Este vorba de dezvoltatori cu viziune, pe care o transpun într-un concept viabil pe piață.

Oferta răspunde pe măsura cererii, iar valoarea adăugată justifică niște prețuri cu 5-10% mai mari decât cele practicate în urmă cu un an. Totuși, dacă e să comparăm această perioadă cu cea de dinaintea crizei, prețurile sunt considerabil mai jos, ceea ce ne indică o creștere sustenabilă, acoperită de cerere solvabilă”, apreciază Andreea Comșa, director al Premier Estate Management, membru al CPI.

Tranzacţiile se fac mai repede
 
Proprietățile listate pe site-ul Imobiliare.ro au devenit mai atractive în 2017. Numărul contactelor per anunț a crescut cu 68% în primele cinci luni ale anului față de perioada similară din 2016. O dovadă a intensificării interesului pentru achiziții imobiliare este și reducerea duratei de încheiere a unei tranzacții: în ianuarie - mai 2017 un apartament cu 2 camere s-a vândut, în medie, în două luni și jumătate, față de o perioadă de trei luni în același interval al anului precedent.
 
CPI, lansat în 2009 de portalul Imobiliare.ro, își propune să creeze un context dinamic de interacțiune și profesionalizare pentru comunitatea imobiliară din România. În cei opt ani de activitate, CPI a organizat 80 de evenimente în București, Timișoara, Cluj, Iași, Brașov, Constanța, cu 4.000 de agenți imobiliari. CPI pune la dispoziția brokerilor şi prima platformă online din România dedicată dezvoltării personale și profesionale a agentului imobiliar.

Agenţie comunală în Floreşti
 
Soţii Mircea şi Angela Drăguş au deschis în primăvară, în sistem franciză, prima agenţie imobiliară amplasată într-o comună din România, în Floreşti. Cei doi experţi ocupau în poziţiile de director de dezvoltare şi de agent imobiliar la RE/MAX România. Printre principalii concurenţi ai agenţiei de la Cluj se numără agenţiile Welt, Edil, Blitz, Napoca Imobiliare, Habitas sau Pitas.

Comenteaza