Asiguratorii fac bani grei după cutremurele din Gorj și Turcia. Vânzările au crescut de cinci ori

Asiguratorii fac bani grei după cutremurele din Gorj și Turcia. Vânzările au crescut de cinci ori

Vânzările de poliţe facultative pentru asigurarea locuinţelor au înregistrat o creştere semnificativă după impactul produs de cutremurele recente din Turcia şi din judeţul Gorj, însă asigurătorii se întreabă dacă ritmul se va păstra sau a fost doar o reacţie de moment a pieţei.

„Vânzările zilnice de poliţe facultative pentru locuinţe emise de Generali România s-au majorat de până la cinci ori în perioada imediat următoare evenimentelor din Turcia şi ulterior a celor din România, din judeţul Gorj", a declarat pentru AGERPRES Valentin Ciobanu, director Departament Asigurări Generale Retail şi IMM Generali România.

Românii au dat iama după asigurările de locuințe în urma cutremurelor din Gorj și Turcia

El a explicat că, în urma analizei solicitărilor primite în ultima perioadă, se constată faptul că trendul de creştere pentru asigurările facultative de locuinţe a fost determinat de seismul din Turcia şi Siria, care a generat distrugeri masive şi un număr foarte ridicat de victime. Seismele din Gorj au majorat amplitudinea acestei creşteri pentru că s-au produs într-o zonă a ţării noastre fără un istoric seismic îngrijorător, dar unde, deşi aceste ultime cutremure au fost de magnitudine relativ redusă, au generat totuşi pagube materiale.

De asemenea, Ramona Juncu, director general adjunct al NN Asigurări, a subliniat că intensificarea activităţii seismice din regiune în ultima perioadă a crescut gradul de conştientizare privind importanţa unor măsuri de protecţie într-o astfel de situaţie neprevăzută care poate pune în pericol vieţile oamenilor şi casele lor. Ea a declarat că se observă tot mai mult interes pentru soluţii care să ajute oamenii să protejeze tot ce contează mai mult pentru ei, printre care şi locuinţa, care poate fi afectată de un cutremur sau de alte situaţii pe care nu le pot preveni.

La rândul său, Adina Ionuţiu, underwriting and reinsurance manager, Signal Iduna Asigurări, a transmis că vânzările de asigurări pentru locuinţe au crescut cu peste 40% în urma evenimentelor recente care au avut loc în Turcia şi în Gorj.

„Cu toate acestea, nu ne aşteptăm ca acest procent să se menţină tot anul, însă prognozăm o creştere de peste 20% în 2023 comparativ cu anul 2022", a declarat Adina Ionuţiu.

Ea a afirmat că ambele evenimente au avut impact puternic asupra românilor, cu atât mai mult cu cât seismele s-au produs unul după altul, la perioade apropiate de timp.

„Seismele puternice din Turcia au dus la pierderea de vieţi omeneşti şi la un lanţ de tragedii, milioane de oameni rămânând fără acoperiş deasupra capului precum şi fără toate bunurile care făceau din locuinţa lor acasă. Din cauza proporţiilor uriaşe ale catastrofei, existând două seisme la un interval mai mic de 24 de ore, cu sute de replici, impactul la nivel emoţional a fost covârşitor. Seismele din Gorj au avut un impact asupra românilor ca urmare a faptului că zona era mai puţin cunoscută din punct de vedere al riscului de cutremur, cât şi ca urmare a faptului că s-au petrecut imediat după cele din Turcia. Chiar şi specialiştii au fost surprinşi de apariţia unor seisme într-o zonă care nu era până acum cunoscută ca fiind una cu un potenţial risc. Aici, impactul a fost mai mult în zona de conştientizare a riscului, prin faptul că o posibilă catastrofă poate avea loc oriunde şi oricând", a spus Adina Ionuţiu.

De asemenea, reprezentanţii Omniasig Vienna Insurance Group susţin că au observat o creştere a asigurărilor de locuinţe obligatorii şi facultative încheiate în special după cutremurele din Gorj, o creştere mai puternică în primele zile de după evenimente, iar ulterior ritmul s-a mai temperat, însă a rămas ascendent.

„De-a lungul timpului, în urma unor incidente majore, s-a remarcat o tendinţă crescută a conştientizării riscurilor, naturale sau cauzate de alte orice altă sursă, asupra cărora sunt supuse atât locuinţele private, cât şi orice alte tipuri de clădiri, cu scop comercial sau sedii ale unor companii sau instituţii. Desigur, atât cutremurele din Turcia, cât şi cele din Gorj, au avut un impact important asupra conştientizării riscului seismic şi a importanţei asigurării locuinţei în vederea protejării vieţii şi a continuităţii acesteia. Cutremurul din Turcia a avut un impact devastator asupra locuitorilor ţării învecinate, şi cu siguranţă a avut un impact emoţional şi asupra românilor. Impactul la nivel local era doar unul emoţional, dar la un nivel relativ scăzut, riscul părând ceva mai îndepărtat, dar cu siguranţă cutremurul din Gorj a avut un impact mult mai puternic asupra noastră, a românilor. Ambele au demonstrat cât de vulnerabile pot fi locuinţele şi cum pierderile materiale şi de vieţi omeneşti pot fi devastatoare în cazul unor incidente naturale puternice şi neaşteptate. Cutremurul, care şi-a făcut simţite efectele nu doar în Gorj, ci şi in alte zone ale ţării, nu doar că a avut efectul de a creşte gradul de conştientizare, ci a şi readus în discuţie necesitatea şi utilitatea unei măsuri de protecţie care să ofere stabilitatea ulterioară şi recuperarea unui ritm de viaţă relativ normal, după un astfel de incident", au afirmat pentru AGERPRES reprezentanţii Omniasig Vienna Insurance Group.

La rândul său, Bogdan Zamfirescu, membru al Directoratului Asirom, a declarat că piaţa românească este reactivă la evenimente majore, la tragedii precum cele din Turcia sau evenimentele recente din Gorj.

"Nu avem un comportament normal de prevenţie prin asigurări ale bunurilor pe care le dobândim. Sunt reacţii de moment, generate de frică şi panică, care însă se diluează rapid, pe măsură ce zilele trec. După catastrofa din Turcia, românii pare că nu au conştientizat serios riscul de a avea astfel de evenimente şi în România, motiv pentru care nu am observat o tendinţă evidentă de creştere a volumelor normale de vânzări pe asigurări facultative ale locuinţei. Însă, în momentul în care s-a produs evenimentul din Gorj (14 februarie), în zilele următoare am înregistrat o creştere susţinută a volumului de poliţe facultative vândute, cu aproximativ 50% mai mare faţă de tendinţa normală a perioadei. Este interesant însă de văzut cât va dura acest impuls", a explicat Bogdan Zamfirescu.

O creştere a vânzărilor au constatat şi reprezentanţii companiei de asigurări Allianz-Ţiriac.

"Am observat o intensificare a solicitărilor de ofertă pentru asigurările de locuinţă. Oamenii întreabă, cer detalii despre cum funcţionează asigurarea, despre diferenţele dintre poliţa obligatorie şi cea facultativă, despre acoperiri. Acest interes în creştere se vede şi la nivelul vânzărilor. Numărul poliţelor emise de Allianz-Ţiriac a crescut cu 16% în ultimele trei săptămâni, perioadă care s-a suprapus cu seismul din Turcia şi Siria, dar şi cu cele de la nivel local. Creşterile noastre sunt de două cifre pe toate reţele de distribuţie, cu un avans semnificativ pe platforma de vânzare online, care permite obţinerea unui tarif în timp real, dar şi încheierea pe loc a asigurării - atât poliţa obligatorie (PAD), cât şi cea facultativă", au declarat reprezentanţii Allianz-Ţiriac.

Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), a concluzionat că la nivel general se poate vedea un interes în creştere al proprietarilor de locuinţe pentru a accesa o astfel de soluţie de protecţie financiară.

"Tendinţa a fost relevată şi anterior de studiile de piaţă pe care le realizăm la nivel de UNSAR în fiecare an. Astfel, încă din perioada pandemică, românii au început să fie mai interesaţi de existenţa unei plase de siguranţă pentru locuinţa lor. Conform celui mai nou studiu sociologic dedicat asigurărilor de locuinţe, realizat la solicitarea UNSAR în a doua jumătate a anului precedent, 29% dintre cei intervievaţi şi-au arătat intenţia de a achiziţiona în perioada următoare ambele tipuri de poliţe de locuinţe, obligatorii şi facultative, în timp ce 22% au susţinut că vor încheia doar poliţa obligatorie. Important este să avem în vedere că există soluţii de asigurare adaptate pe specificul unei locuinţe, care acoperă mult mai multe riscuri - inclusiv, riscurile de care se tem romanii cel mai mult (incendiu, cutremur, furtuni si vijelii, explozie şi inundaţii)", a spus Alexandru Ciuncan.

Asigurările obligatorii PAD acoperă trei riscuri catastrofale: cutremure, inundaţii şi alunecări de teren în limita a 10.000 euro sau 20.000 euro, în funcţie de tipul locuinţei.

Poliţele facultative de asigurări pot acoperi mai multe riscuri. Astfel, pe lângă locuinţa propriu-zisă, printr-o asigurare facultativă se pot asigura şi bunurile din locuinţă, dar şi răspunderea civilă faţă de terţe persoane.

Conform datelor de PAID, un număr de 484 dosare de daună au fost deschise până joi în urma cutremurelor din Gorj, produse în zilele de 13 şi 14 februarie. Pentru trei dintre acestea PAID a efectuat deja plata daunelor, în valoare de aproximativ 15.000 de lei.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a PAID, în total, pentru dosarele avizate până în prezent, a fost constituită o rezervă de daună de peste 3 milioane de lei.

Comenteaza