Şapte licitaţii şi niciun cumpărător pentru Continental

Şapte licitaţii şi niciun cumpărător pentru Continental
A doua rundă de licitaţii pentru fostul hotel s-a încheiat fără ca lichidatorul să găsească un doritor pentru imobilul monument istoric din centrul Clujului.

În această lună au fost programate şapte termene de licitaţii, ultima fiind anunţată pentru 26 noiembrie. Din mediul privat nu a venit nicio tentativă de cumpărare, însă nici administraţia locală nu se grăbeşte să intervină pentru achiziţia fostului hotel. Comisia constituită la Primăria Cluj-Napoca pentru analizarea situaţiei se întruneşte săptămâna viitoare.

Expert Insolvenţă Hunedoara, lichidatorul judiciar al proprietarului clădirii (societatea Ardeleana Alba Iulia, intrată în faliment) a anunţat în aprilie scoaterea la vânzare în iunie a celui mai important activ din portofoliul firmei Ardeleana: fostul hotel New York - Continental. Preţul de pornire al licitaţiei a fost stabilit la 6,58 milioane de euro, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA), cu primul termen programat pentru 15 iunie şi posibilitatea de reluare, în caz de neadjudecare, de şase ori, în aceleaşi condiţii. Cum în urma licitaţiilor nu s-a reuşit valorificarea imobilului, în ultima şedinţă a adunării creditorilor s-a aprobat organizarea unei noi runde de licitaţii, de la un preţ diminuat cu 10% faţă de cel de pornire al primelor licitaţii.

Astfel, noul preţ de pornire a ajuns la 5,92 milioane de euro, fără TVA. În urma întâlnirii au fost stabilite alte şapte termene de licitaţii pe parcursul acestei luni, ultima fiind în 26 noiembrie. „Clădirea nu a fost vândută. În aceste condiţii, se va convoca o nouă adunare a creditorilor pentru a se stabili care vor fi demersurile următoare. Aceasta va avea loc probabil în prima jumătate a lunii decembrie, astfel încât la final de an să se ştie ce se va întâmpla din ianuarie încolo (pentru valorificarea clădirii, n. red.)", a explicat Cristian Tomescu, reprezentantul Expert Insolvenţă.
Administraţia locală rămâne un posibil cumpărător şi salvator al clădirii, având în vedere că, datorită statutului de imobil monument istoric, statul român deţine drept de preemţiune, deci are dreptul să cumpere cu prioritate clădirea. Ministerul Culturii a comunicat că nu îşi exercită acest drept, aşa că acesta se transferă primăriei locale. Municipalitatea nu a făcut deocamdată niciun demers concret pentru achiziţie, în ciuda declaraţiilor edilului Emil Boc referitoare la interesul instituţiei de a cumpăra imobilul monument istoric lăsat în paragină de mai bine de şapte ani.

"Primăria este în continuare interesată de această clădire, dar nu putem cumpăra o proprietate până când nu este foarte clară situaţia juridică a acesteia", spunea Boc acum o lună. La final de noiembrie, comisia constituită pentru a lămuri situaţia clădirii şi oportunitatea unei astfel de achiziţii nu are încă o concluzie. "Săptămâna viitoare ne vom întâlni pentru a analiza evoluţia situaţiei din ultima perioadă. Vom analiza de asemenea documentele puse la dispoziţie de lichidatorul judiciar. E important să lămurim situaţia juridică a clădirii", a precizat Radu Moisin, consilier local şi membru al comisiei. În vară la nivelul primăriei s-a constituit o comisie formată din consilieri locali şi jurişti din aparatul de specialitate al instituţiei pentru a analiza situaţia clădirii, inclusiv actele solicitate privind litigiile din instanţă cu privire la imobil, şi posibilitatea achiziţiei.

De ce nu se vinde clădirea

Imobilul este compus din subsol, parter, trei etaje şi terenul aferent de 1.500 mp. Organizatorii licitaţiei au menţionat că în special poziţia ultracentrală a imobilului şi arhitectura deosebită vor fi principalii factori care să determine un interes mare din partea cumpărătorilor. Cu toate acestea, experţi imobiliari au apreciat că preţul de pornire al licitaţiei pentru vânzarea clădirii este foarte ridicat, având în vedere restricţiile pe care viitorul cumpărător va trebui să le respecte şi sumele de ordinul milioanelor de euro necesare pentru reabilitarea sa. Valoarea datoriilor existente împotriva societăţii Ardeleana la data deschiderii procedurii generale de insolvenţă este de 59,6 milioane de lei, principalii creditori fiind Banca Italo-Romena, Banca Comercială Română, Spaxia Development, Primăria Cluj-Napoca şi DGFP Alba.

 

Etichete
Comenteaza